○ waniliowy serniczek z truskawkami
○ Serniczek
małe jajko
ok. 200 g twarogu
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka cukru trzcinowego
czubata łyżeczka budyniu waniliowego
łyżka jogurtu naturalnego
kilka truskawek
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Wlewamy połowę masy do kokilki, układamy truskawki. Zalewamy resztą masy i przyozdabiamy pozostałymi owocami. Pieczemy w zależności od piekarnika.
Z okazji Dnia Dziecka chciałabym życzyć Wam wszystkim duuużo uśmiechu, duuużo radości i żebyście jak najczęściej patrzyli na świat przez różowe okulary, a najlepiej przez tęczowe;)!
Tak, wiem, połowa z was już od dawna ma dowód osobisty, ale przecież w każdym jest trochę z dzieciaka, więc dlaczego by tego nie wykorzystać? :) Albo chociaż zrobić dla siebie coś miłego, w końcu rozpoczął się czerwiec, a nowy miesiąc, to nowy początek!
Ja nadal świętuję, dlatego też dziś śniadanie godne królowej! Puszysty serniczek, o charakterystycznym, kwaskowatym smaku twarogu, urozmaiciła nuta wanilii, którą przemyciłam dzięki budyniowi i łyżeczce cukru. Główną rolę odegrały tu jednak truskawki, które kochana mama odłożyła dla mnie podczas pieczenia ciasta :). Nie tylko przyozdobiłam nimi wierzch serniczka, ale ukryłam je również wewnątrz. Sprawiło to, że sernik nabrał intensywnego, truskawkowego zapachu, a odkrywanie kawałków tych owoców podczas jedzenia, było czystą przyjemnością!
Jest dziś pięknie. Pięknie na wszystkich płaszczyznach. Nie chwalę dnia przed zachodem słońca, stwierdzam to, co widzę. I oby tak było do wieczora. I dłużej. I już zawsze.