Danie, które znamy jako risotto jedna z wizytówek kuchni włoskiej pochodzi ze średniowiecza, czyli z czasu gdy na tereny Półwyspu Apenińskiego trafił ryż. Przeczytaj jaka jest historia risotto. Legenda głosi, że sprowadził je [...]
Post...
Goleń wołowa po mediolańsku czyli ossobuco alla milanese czyli pyszna wołowina z kościa z dziurą. Tak! ossobuco oznacza dosłownie kość z dziurą. Goleń wołowa po mediolańsku czyli ossobuco alla milanese to jeden z najlepszych sposobów na przyrządzenie t...
Risotto po mediolańsku i polsko-włoskie zmagania w kieliszkuTeorii mówiących o początkach risotto alla milanese jest wiele. Większość z nich możemy spokojnie włożyć między bajki. Niektóre wydają się jednak kryć w sobie ziarnko prawdy. Inne za spr...
Pęczotto alla milanesePęczak to po kaszy jaglanej moja (i chłopaków) druga ulubiona kasza. Lubię ją za jej orzechowy smak, duże ziarenka, które przyjemnie mnożna rozgryzać i delektować się smakiem. Junior lubi pęczak bo to najlepsza kasza na ryby:- ) N...
Risotto to włoska potrawa. Najbardziej klasyczną odmiana risotta jest risotto alla milanese czyli bez dodatków.U mnie dziś z prawdziwkami, niestety nie są zebrane przeze mnie.Nie miałam w tym roku tyle szczęścia i czasu aby wybrać się na mazury Z podan...
Dziś pierwszy wpis z cyklu inspiracji ostatnimi podróżami, a mam nadzieję, że nie ostatni, gdyż w tym tygodniu uczestniczyłam w warsztatach kulinarnych (zamierzam podzielić się z Wami wrażeniami z nich w osobnym wpisie).Wracając do przepisu propo...
Kilka ostatnich dni stycznia spędziliśmy w Mediolanie. Było pięknie, słonecznie i pysznie, bo wiadomo, jak Włochy to cudowne jedzenie. Kiedy kilka lat temu spróbowałam po raz pierwszy pizzy we Włoszech, przestałam ją jeść w Polsce. Niestety trzeb...
Myśli wypełzają na powierzchnięprześlizgując się międzyopłotkami logiki bez rąk i nógniczym śliskie wężeMyśli bez znaczeń i ulotneunoszące się w przestrzeni lekkościąpstrokatymi koloraminiczym pyłkoskrzydłe motyleMyśli śliskie i chropowatezwijające się...