Kurczak po meksykańsku tex-mex, trochę w stylu teksańskim, trochę w meksykańskim to bardzo szybkie i przepyszne danie w połączonym stylu meksykańskim i teksańskim. Przyprawą, którą koniecznie trzeba dodać jest taco i warto przygotować ją samemu (oczywiście, że są gotowe mieszanki, ale po co, jeśli możecie łatwo i szybko przygotować swoją i to bez glutaminianu!). Kurczak po meksykańsku tex-mex jest wilgotny, dobrze doprawiony, a połączenie go z obowiązkową właściwie w kuchni i meksykańskiej i teksańskiej czarną (ewentualnie czerwoną) fasolą dodaje mu nieco kremowości i łamie smaki. Szybko podsmażona czerwona papryka jest chrupka, a roztopiony cheddar dopełnia całości. Ostatnio wyszło nam kurczaka po meksykańsku tex-mex trochę za dużo, ale okazało się, że odgrzewany był równie pyszny! Kurczaka po meksykańsku tex-mex można podawać prosto z patelni.
Składniki:
- 1 kg filetów z kurczaka (3 duże piersi)
- 1 puszka (400g) czarnej fasoli, może być ewentualnie czerwona
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 łyżki przyprawy taco
- 2 łyżeczki chili (możecie dostosować ilość wg uznania)
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka granulowanej cebuli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki (może być w proszku lub płatkach)
- 2 łyżeczki kuminu (czyli kminu rzymskiego, nie zamieniać na kminek!)
- 1,5 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- mieszankę przyprawy taco przechowywać szczelnie zamkniętą
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka słodka
- ok. 100-150 g tartego sera Cheddar
- natka kolendry lub pietruszki
- olej do smażenia
Wykonanie:
Piersi z kurczaka (jeśli duże) pociąć na mniejsze kawałki – można np. na 3 podłużne paski. Opłukać i osuszyć. Dobrze doprawić przyprawą taco, pieprzem cayenne i solą (przyprawami delikatnie, żeby nie uszkodzić mięsa, natrzeć kawałki kurczaka). Na dużej patelni rozgrzać olej. Włożyć na rozgrzaną patelnię kurczaka i smażyć z obu stron, aż przestanie być w środku różowy – około 6 minut z każdej strony – ale uwaga, żeby go nie przesmażyć. Zdjąć mięso z patelni, odłożyć. Na tę samą patelnię wrzucić zmiażdżony czosnek, pokrojoną w cienki półksiężyce cebulę i paprykę pokrojoną w niewielką kostkę. Smażyć kilka minut (pk. 5), aż warzywa zaczną lekko mięknąć (papryka ma zostać w miarę chrupka, ale nie surowa). W międzyczasie wypłukać fasolę z zalewy i dodać do patelni, wymieszać i podgrzewać chwilę, aż fasola będzie dość ciepła. Przełożyć całą mieszankę do miski. Na patelnię (nie myjemy!) włożyć z powrotem kurczaka, ułożyć go, zmniejszyć ogień na minimalny. Posypać całą powierzchnię kurczaka tartym cheddarem (prawie całym), rozłożyć mieszankę z fasolą i posypać resztą chaddara. Przykryć i podgrzewać krótko aż ser się roztopi.
Kurczaka po meksykańsku tex-mex podawać na gorąco, można prosto z patelni, posypanego kolendrą lub pietruszką.
Post Kurczak po meksykańsku Tex-Mex pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.