Do dyni przekonywałam się bardzo długo. Dopiero w zeszłym roku odkryłam to warzywo. Od tego czasu z utęsknieniem czekam na jesień, kiedy to dynia staję się najłatwiej dostępna. Stanowi ona bardzo ciekawy dodatek do
makaronu czy
mięsa. Przepisów na zupę dyniową jest wiele. W zeszłym roku na moim stole królowała ta z dodatkiem
pomidorów, teraz przyszedł czas na coś innego, nowego. Tym razem królową jesieni połączyłam z marchewką i pietruszką. Jako, że lubię ostre smaki nie mogło także zapragnąć chilli. Zupa wyszła gęsta i sycąca. Po prostu boska!
Składniki:

- 1 kg dyni (waga po obraniu)
- 1 cebula
- 2 duże pietruszki
- 3 marchewki
- łyżka garam masala
- sól, pieprz
- chilli
- oliwa z oliwek
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy 2 litry wody. Zagotowujemy. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Szklimy na oliwie. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do cebuli. Dokładamy dynię. Całość smażymy ok. 5 minut. Przekładamy do garnka z wodą. Dosypujemy przyprawę garam masala, dwie łyżeczki soli, łyżeczkę pieprzu i 2-3 szczypty chilli. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Blendujemy. Można jeszcze doprawić do smaku. Przed podaniem posypujemy startym serem i posiekaną natką pietruszki.
źródło: przepis własnyIlość porcji: 4
Czas przygotowania: ok 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł