Ten zielony, ziołowy sos idealnie sprawdzi się do mięs, ryb czy kanapek. Mój P. jada go na zwykłej grzance z żytniego chleba.
Składniki:- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek świeżej mięty
- 1 pęczek bazylii
- 1 ząbek czosnku
- garść kaparów
- 2-3 średnie korniszony
- 2-3 fileciki anchois
- 1 łyżka musztardy dijon
- oliwa extra vergine
- 1-2 łyżki octu z czerwonego wina
- sól, pieprz
Natkę pietruszki, bazylię i miętę bardzo drobno siekamy. Przekładamy do miski. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i delikatnie solimy. Rozgniatamy płaską stroną noża na gładką masę. Korniszony kroimy w drobną kostkę a fileciki anchois drobno siekamy. Dorzucamy kapary i wszystko razem (czosnek, anchois, korniszony i kapary) jeszcze raz siekamy aby składniki się połączyły. Masę przekładamy do ziół. Dodajemy łyżkę musztardy i wlewamy tyle oliwy aby składniki dały się mieszać (ok 3 łyżki). Dodajemy ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy.