Składniki:
- 400 g suchej ciecierzycy
- 2 cebule
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 garście posiekanej drobno natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1,5 łyżeczki suszonych liści kolendry (lub mielonej kolendry)
- sok z 0,5 limonki
- 4 łyżki mąki kukurydzianej (można użyć również zwykłej pszennej) + dodatkowo do obtoczenia
- olej do smażenia
Ciecierzycę płuczemy i zalewam dużą ilością zimnej wody. Odstawiamy na 12 godzin.
Po tym czasie ciecierzycę odcedzamy i mielimy maszynką do mielenia mięsa łącznie z obraną cebulą. Jeżeli nie macie maszynki do mielenia można cebulę i ciecierzycę zmiksować jednak trzeba uważać żeby nie rozdrobnić składników zbyt mocno.
Do zmielonej ciecierzycy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , natkę pietruszki sok z limonki, przyprawy i mąkę. Dokładnie wyrabiamy dłonią aby wszystkie składniki równomiernie się połączyły.
Dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. obtaczamy je w mące i smażymy w głębokim rozgrzanym oleju.