1 średnia główka młodej kapusty (ok 1 kg, po oczyszczeniu ok 80 dag)
2 marchewki
1 duża cebula
30 dag kiełbasy (ja użyłam drobiowej z Morlin)
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
3 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
puszka pomidorów krojonych
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżeczki mąki kukurydzianej (ew. ziemniaczanej)
sól, pieprz do smaku
Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb i siekamy na mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy i siekamy w cienkie plasterki, cebulę siekamy w drobną kostkę a kiełbasę z półplasterki.
Kapustę i marchewkę wkładamy do większego garnka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i pomidory z puszki. Wlewamy 1/2 szklanki wody. Garnek przykrywamy. Płyn doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 min. W tym czasie na rozgrzany na patelni olej dodajemy kiełbasę i cebulę. Smażymy aż się zrumienią. Po 10 min gotowania kapusty dodajemy do niej zawartość patelni, ocet balsamiczny, cukier oraz wędzoną paprykę. Garnek przykrywamy i kotujemy kolejne 5 min. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy niewielką ilością zimnej wody i dodajemy do bigosu. Zagotowujemy.
Bigos jak ten tradycyjny najlepiej smakuje gdy smaki się "przegryzą" czyli na 2-3 dzień.
Bigos z młodej kapusty to w okresie letnim, zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Szybki do przygotowania, aromatyczny i lżejszy od wersji jesienno - zimowej. W sezonie robię go przynajmniej kilka razy. Będąc na targu, zazwyczaj kupuję 2 duże głów...
Korzystając z pierwszych sezonowych warzyw, nie sposób pominąć młodą kapustę. Doskonała w postaci zasmażanej, jako dodatek do obiadu, wyśmienita do zup oraz na bigos.Bigos z młodej kapusty przygotowuje się niezwykle szybko. Nie wymag...
Czas na bigos, czas na jesienne zapasy:)Obiecałam Wam przepis na bigos i oto on. Taki bigos serwuje moja Mama. Kolejny pyszny smak z dzieciństwa.Potrzebujemy:- 1 młoda kapusta,- 2 cebule,- 3 kiełbasy śląskie,- ziele angielskie,- 4 liście laurowe,- 2 du...
Bigos z kapusty kiszonej Bigos z kapusty kiszonej- danie kuchni polskiej robione najczęściej (jak nazwa wskazuje) z kwaśnej lub młodej kapusty. Bigos, jako jedno z nielicznych dań, nie traci walorów smakowych przy wielokrotnym odgrzewaniu, a wrę...
Przepis: Bigos z młodej kapusty z kurczakiem smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny bigos. Ja uwielbiam bigos w wydaniu lekko pikantnym. Wędzona kiełbasa idealnie komponuje się ze słodką kapustą. Bigos możemy przygotować w garnku, woku, ale także na g...