Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
O kurrrka!
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
113
Kategorie
43
Makaron z owocami morza i cykorią
Świeże owoce morza to rzadkość w polskich z sklepach, szczególnie w małych miasteczkach ale jak już są to korzystam. Makaron z krewetkami i małżami Venus (nazywanych także Vongolami). Małże ze słoiczka w sosie własnym, kupione we Włoszech a krewetki św...
O kurrrka!
Ryby i owoce morza
,
Makarony
Makaron z groszkiem i szczypiorkiem
Letni sposób na lekki makaron ze świeżym groszkiem i szczypiorkiem prosto z pola. Gorąco polecam makaronożercom.Składniki na 3 porcje:4-5 gniazdek makaronu (u mnie na zdjęciu włoski makaron zwykły i szpinakowy)6 plastrów szynki prosciutto crudo (...
O kurrrka!
Makarony
Pszenno-żytni chleb na zakwasie
Pyszny chleb na zakwasie, wilgotny i długo utrzymujący świeżość oraz o chrupiącej skórce. Tu przypominam przepis nazakwas, który będzie potrzeby do wykonania tego chleba. Chleb przygotowuje się dwuetapowo.Przepis sprawdzony, krąży między pe...
O kurrrka!
Pieczywo
Zupa batatowa z indykiem
Raczej na chłodniejsze dni, kremowa zupa z batatów o pięknym pomarańczowym kolorze i egzotycznym smaku.Składniki na 5-6 porcji:3 duże bataty2 duże marchewki1 szklanka soku pomarańczowego2 zwykłe ziemniaki2 szklanki bulionu warzy...
O kurrrka!
Zupy
Pierogi z mięsem
Kto nie kocha pierogów? Ciasto jest wykonane z przepisu mojej babci a farsz, mamy mojego narzeczonego, razem tworzą nieziemski duet. Jedyny minus tego wszystkiego to to, że szybko znikająSkładniki na ciasto (50-60 sztuk):1/2 kg mąki250ml ci...
O kurrrka!
Tradycyjne polskie
,
Pierogi
Pizza no 5: Tonno e cipolla (z tuńczykiem i cebulą)
Klasyczna włoska pizza z niewielką ilością składników, w roli głównej tuńczyk. Pyszna, smakiem przypomina mi WłochyPizza no 5: Sos pomidorowy, ser mozzarella, tuńczyk z puszki, cebula, rukola, oliwa z oliwek, opcjonalnie (pieczarki)Ciasto na pizz...
O kurrrka!
Podróże kulinarne
,
Ryby i owoce morza
,
Pizza
Kompot z czereśni (z przepisu moich dziadków)
Szczyt sezonu na czereśnie! Osobiście, kompot z czereśni jest moim ulubionym, ale tylko ten od mojej babci Basi. To z jej przepisu (albo dziadka Józka) przygotowałam dzisiejszy kompot. Gorąco polecam. Składniki na 6 litrowych słoików:1kg czereśni...
O kurrrka!
Gluten free
,
Tradycyjne polskie
,
Wega
,
Porady
,
Przetwory
Kompot truskawkowy
Już końcówka sezonu truskawkowego. Trzeba w słoiki szybko zamknąć lato, żeby zostało go trochę na zimę. Polecam kompot truskawkowy lekką nutką wanilii i melisy. Orzeźwiający, w sam raz na upały. Składniki na 2 duże słoiki:200g truskaw...
O kurrrka!
Gluten free
,
Wege
,
Tradycyjne polskie
,
Wega
,
Porady
,
Przetwory
Węgry: Bográcsv(bogracz, gulaszowy kociołek i zupa)
Bogracz to przede wszystkim rodzaj garnka, w którym na Węgrzech przygotowuje się dania na ognisku. Stąd właśnie wzięła się nazwa zupy gulaszowej przygotowanej własnie w takim naczyniu. Bogracz to zupa na bazie wołowiny z duża ilością papryki, często po...
O kurrrka!
Podróże kulinarne
,
Zupy
,
Mięso w roli głównej
Zakwas żytni (na chleb)
Bez zakwasu ciężko upiec samemu smaczny chleb. Ja swoją historię z pieczeniem chleba zaczęłam kilka miesięcy temu. Teraz piekę praktycznie codziennie. Przepisów na chleb jest niezliczone mnóstwo. Zacznijmy więc od tego co przysparza najwięcej tru...
O kurrrka!
Pieczywo
,
Porady
Sałatka z kurczakiem i sosem czosnkowym
Dla mnie to klasyczna sałatka, błyskawiczna w przygotowaniu i dobra na imprezy. Składniki można modyfikować w niej po swojemu ale jedno jest pewne kurczak i czosnek bardzo się lubią. Składniki na dużą miskę:główka ulubionej sałaty lub miks ...
O kurrrka!
Mięso w roli głównej
,
Sałatki
Zupa szparagowo-chrzanowa z kiełkami
Przedstawiam zupę z zielonych szparagów z nutą chrzanową. Zdecydowanie dla fanów chrzanu z kiełkami i szynką parmeńską.Składniki na 2 porcje:1 pęczek zielonych szparagów4 plastry szynki parmeńskiej2 czubate łyżki chrzanu0,5l wody1 szklanka ...
O kurrrka!
Gluten free
,
Zupy
Makaron z pesto z botwiny i ricottą
Młode buraczki czyli botwina są krótko więc trzeba korzystać. Po chłodnikach i gołąbkach z liści botwiny czas na makaron z różowym pesto.Składniki na 4 porcje:2 paczki świeżego makaronu po 250gpęczek liści botwiny100g dowolnych orzechów ( u mnie ...
O kurrrka!
Wege
,
Makarony
Konfitura z czerwonej cebuli
Idealny przepis na konfiturę z cebuli (ang. red onion jam) znalazłam na stronie BBC good food. Gorąco polecam. U mnie była podawana z pieczoną gęsią. Połączenie idealne.Składniki na szklankę/średni słoik konfitury:0,5kg czerwonej cebuli1 ząbek cz...
O kurrrka!
Gluten free
,
Wege
,
Marynaty smarowidła sosy
,
Przetwory
,
Przystawki
Daktylowiec
Węglowodany zawsze są zdrowsze jeśli użyjemy tych naturalnych z owoców czy orzechów zamiast białego cukru, stąd słodkie daktyle. Skorzystałam ze świetnego przepisu na fit ciasto Kingi Paruzel. Na pewno na stałe zagości w mojej kuchni i żołądku. :D ...
O kurrrka!
Wege
,
Ciasto z owocami
,
Fit
Zapraszam do nowej strony ZIELONE KORYTKO
Zapraszam serdecznie na siostrzane konto Okurrrki- Zielone korytko. Przeczytajcie naszą historię i sprawdźcie przepisy.https://www.facebook.com/zielonekorytkoStrona jest dla tych z Was, którzy:- chcą zjeść smaczny i zdrowy lunch w pracy i s...
O kurrrka!
Bento
←
Poprzednia
3
4
5
6
7
Następna
→