Lubię podglądać przepisy innych. Czasem wypatrzę coś, czego muszę spróbować, innym razem pozmieniam składniki aby było po mojemu, a bywa też tak, że na ślepo kopiuję cały przepis. Jednym z nich jest przepis na placuszki z ricottą autorstwa Nigelli Lawson.
Jest to jeden z moich ulubionych letnich przepisów na poranne placuszki. Placki najlepiej smakują z musem ze świeżych owoców. A ponieważ jest już jesień i nocne przymrozki, cieszę się, że zrobiłam zapas mrożonek.
Składniki:
250 g serka ricotta
100 g mąki
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
dowolne owoce
Oddzielam żółtko od białka. Białka ubijam z solą na sztywną pianę. Żółtka roztrzepuję z ricottą, dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Łączę obie masy i delikatnie mieszam łyżką. Placuszki smażę z obu stron na złoty kolor. Podaję razem z owocami - z musem truskawkowym smakują mi najbardziej. Prawda, że banalnie prosty przepis?
Przepis na placuszki Nigelli bierze udział w akcji: