BROAD BEAN AND MILLET FALAFEL
Ach te falafele - kocham! Z ciecierzycy już je miałam okazję jeść - w wersji smażonej i pieczonej. Bardziej smakowały mi te, zrobione w piekarniku, więc i tym razem postąpiłam tak samo. Z tym wyjątkiem, że główną rolę odgrywa tutaj bób oraz kasza jaglana. Trochę dziwny, polski dodatek, ale bardzo pasuje! Jako, że bób zawrócił mi w głowie w przepisie na
pierogi i
hummus, to popędziłam po raz kolejny na targ i zaopatrzyłam się w kolejny woreczek. Również ukręciłam hummus, ale z reszty przygotowałam te oto falafele. Idealna przekąska na imprezy rodzinne, czy na piknik!
Falafel z bobu i kaszy jaglanej
* Scroll down for English version *
Składniki (ok. 15 sztuk):
- 2 szklanki ugotowanego bobu;
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej firmy Kupiec;
- 1 pęczek posiekanej zielonej cebulki;
- 2 ząbki czosnku;
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kolendra, kmin rzymski, natka pietruszki;
- ok 4 łyżki mąki z ciecierzycy.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i rozgnieść bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C, formę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko wysmarować olejem.
Dłonie zwilżyć w zimnej wodzie i formować kotleciki wielkości moreli. Lekko je spłaszczyć i układać od razu na papierze do pieczenia. Piec przez około 40 minut z jednej strony, następnie odwrócić łopatką na drugą stronę i piec około 15 minut.
Podawać na zieleninie i np. z awokado, czerwoną cebulką i sosem musztardowym z tahini.
Sos musztardowy z tahiniSkładniki:- 1 łyżeczka musztardy;
- 2 łyżeczki tahini;
- 1 łyżeczka syropu klonowego;
- 2 - 5 łyżek mleka roślinnego;
- pieprz.
Smacznego!
***
Jeżeli zdecydujesz się wypróbować ten, lub któryś z moich pozostały przepisów, sfotografuj go i wyślij do mnie, aby zdjęcie mogło dołączyć do galerii zdjęć czytelników! Czekam na Twoje pyszne kadry pod adresem
oatmealandfigs@op.pl, bądź oznacz mnie na
Instagramie!
Broad bean and millet falafel
Ingredients (approx. 15 pieces):
- 2 cups cooked broad beans;
- 1 cup cooked millet Kupiec company;
- 1 bunch chopped green onions;
- 2 cloves of garlic;
- salt, pepper, sweet and hot peppers, coriander, cumin, parsley;
- about 4 tbsp of chickpea flour.
Preparation:
Place all ingredients in a bowl and mash thoroughly with a pestle to potatoes.
Preheat the oven to 190 degrees C, line the form with baking parchment paper and lightly coat with oil.
Moisten your hands with cold water and form patties the size of an apricot. Slightly flatten them and immediately arrange on baking paper. Bake for about 40 minutes on one side, then invert with a spatula on the other side and bake for about 15 minutes.
Serve on greens with for example an avocado, red onion and tahini-mustard dressing.Tahini-mustard dressingIngriedients:- 1 tsp mustard;
- 2 tsp tahini;
- 1 tsp maple syrup;
- 2-5 tbsp non-diary milk;
- pepper.
Enjoy!
***
If you decide to try this, or any of my remaining recipes photograph it and send me that picture, so it could join to the readers photo gallery! I'm waiting for your delicious cadres at oatmealandfigs@op.pl, or tag me on Instagram! Ten przepis bierze udział w akcji: