>Składniki: 600g świeżo ugotowanych ziemniaków, 6-7 jaj kurzych (
w tym 3 ugotowane na twardo), 200g gęstej kwaśnej śmietany 18% i 2 białe kiełbasy (
przepisy na blogu), 1 średnia biała cebula oraz 5 łyżek zakwasu z mąki żytniej (
na żurek; przepis na blogu), 2 duże roztarte ząbki czosnku, suszony majeranek, świeżo mielony czarny pieprz i sól morska do smaku
>Wykonanie:Posiekaną cebule odpowiednio podsmaż na rozgrzanej już patelni z odrobiną oleju, do zmięknięcia, po czym to wymieszaj z roztartymi już na puree ziemiankami – wyłóż na dno wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego
* i ugnieć na równą warstwę; na wierzch rozłóż talary kiełbasy i całość zalej przygotowaną mieszaniną surowych jaj z dodatkiem zakwasu, czosnku i przypraw do smaku – rozłożywszy jeszcze przekrajane na poły ugotowane jaja (
płaską stroną z żółtkiem ku górze), wstaw do rozgrzanego już do temp.190C piekarnika (
z funkcją ‘termoobieg’) i weń przetrzymaj ok.25-30min, do wyraźnego ścięcia się masy jajecznej (
zarówno z wierzchu, jak i w środku).
Gotową zapiekankę serwuj od razu na gorąco, udekorowaną świeżą gałązką gryczpanu; nie nadaje się do przechowania.
* Wg uznania można podzielić zapiekankę porcjami na mniejsze kokilki :]