>Składniki: (rozczyn) 10g świeżych drożdży, 1 łyżka białego cukru, 125ml zwykłej letniej wody + 125ml białej mąki pszennej
(ciasto) 583,3ml białej mąki pszennej, 25g oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli morskiej oraz 166,6ml wody j/w i 10-15g drożdży j/w (
ew. drożdże instant – do rozczynu szczypta, do całości 1 łyżeczka)
>Wykonanie:
(rozczyn) drożdże w szklanej misie rozetrzyj z cukrem, rozpuść we wodzie, po czym wmieszaj mąkę do gładkości – nakryj szczelnie folią spożywczą i tak pozostaw w temp. pokojowej na całą noc;
(całość) do aktywnego już rozczynu wmieszaj mieszaninę reszty wody z drożdżami, wsyp składniki suche i wszystko to porządnie wyrób na jednolicie gładką, miękką niekleistą kulę ciasta – pod ściereczką j/w pozostaw na ok.30min, do podwojenia objętości – ponownie krótko zagnieć, po czym na okraszonej mąką stolnicy sformuj w gruby prostokątny placek; poczynając od krótszego boku złóż do środka na trzy (
z prawej do połowy długości i z lewej na wierzch), obróć o kąt 90 stopni i znów rozciągnąwszy w prostokąt, powtórz składanie – sformuj prostokąt, ostrym nożykiem potnij wzdłuż na jednakie ‘wałki’ i w odstępach rozłóż na pokrytej papierem do pieczenia blasze; pozostaw j/w na ostatnich ok.20min wypulchnainia – ostrym nożykiem wykonaj parę równoległych nacięć w poprzek wierzchów i tak wstaw do rozgrzanego już do temp.190C piekarnika (
wcześniej na dolną półeczkę wstaw żaroodporne naczynie wypełnione zimną wodą/kostkami lodu); piecz ok.15-20min, do chwili wyrazistego przyrumienienia oraz chrupkości skórki i suchości środka.
Gotowe bagietki ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i nań odstaw na parę godzin w miejsce chłodne, do całkowitego ostygnięcia.