>Składniki: (ciasto) po 125ml białej mąki pszennej i mąki ziemniaczanej, 187,5ml majonezu (
przepis na blogu), 4 duże jaja kurze, 250ml białego cukru, ew. parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii (
przepis na blogu) i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
(wierzch) ALBO 250ml cukru pudru i 1-2 łyżki świeżego soku z cytryny ALBO ok.150g białej czekolady mlecznej i 2 łyżki masła (
przepis na blogu)
>Wykonanie:Jaja w misie rozmąć z majonezem, po czym krótko wyrób łopatką z mieszanką składników suchych, do jednolitego gładkiego połączenia – przełóż równą warstwą do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy i tak wstaw do rozgrzanego już do temp.175C piekarnika – piecz ok.50min, do chwili ładnego wypulchnienia ciasta, wyrazistego przyrumienienia wierzchu oraz pełnej suchości środka.
Gotową babkę we formie na stolnicy pozostaw na ok.15min wstępnego przestygania, a następnie odwróciwszy formę do góry dnem, delikatnie popukując, ostrożnie wyłóż ciasto na kratę – wykończ, równomiernie polewając roztartym z podanych składników lukrem bądź masą czekolady stopionej z dodatkiem masła w tzw. ‘kąpieli wodnej’; do mocnego zastygnięcia odstaw w miejsce chłodne.