>Składniki: (ciasto) 200g białej mąki pszennej i 100g mąki ziemniaczanej, 200g miękkiego masła (
przepis na blogu), 4 jaja kurze, 125ml białego cukru, 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii (
przepis na blogu), ziarenka z 1 laski wanilii, świeżo otarta skórka z 1 średniej cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia + 100g białej czekolady mlecznej
(polewa) 100g czekolady ciemnej gorzkiej lub białej, 15g masła, 100ml krowiego mleka 3,2%, ew. 15g cukru pudru (
do czekolady ciemnej)
>Wykonanie:
Masło w misie z cukrem rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej, z wolna kolejno dodawaj wanilię, po 1 żółtku jaj, po 1 łyżce masy stopionej już w tzw. ‘kąpieli wodnej’, przestygłej czekolady oraz skórkę cytrynową i partie mieszanki reszty podanych składników suchych z przesianą mąką, do jednolitości – delikatnie acz dokładnie za pomocą łopatki połącz z porządnie tuż wcześniej ubitą na sztywno pianą z białek; uzyskaną tę jednolicie gładką, na poły gęstawą masę ciastową równą warstwą przełóż do dokładnie już wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy – wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika i weń przetrzymaj ok.55min, do chwili ładnego lekkiego wypulchnienia ciasta, wyrazistego przybrązowienia wierzchu oraz pełnej suchości środka.
Gotową babkę odstaw we formie na ok.15min w miejsce chłodne, by nieco przestygła, a następnie odwróciwszy formę do góry dnem, delikatnie popukując, ostrożnie wyłóż ciasto na kratę – do całkowitego ostygnięcia odstaw na pewien czas w miejsce chłodne; wykończ jeszcze, równomiernie polewając płynną masą czekolady stopionej tuż wcześniej w tzw. ’kąpieli wodnej’ i do mocnego zastygnięcia ponownie odstaw w chłód.