Porządki w lodówce to świetna okazja do przygotowania zapiekanki. Ja dziś mam dla Was przepis na bardzo prostą zapiekankę ze szpinakiem, która dzięki dodatkowi ciecierzycy jest bogata w białko i bardzo sycąca.
Do przygotowania dużej formy (6-8 porcji) potrzebowałam:
puszkę ciecierzycy
2-3 garści liści szpinaku
2 ząbki czosnku
100 g twarogu sernikowego
3 jajka
sól i pieprz do smaku
garść pieczarek
150g makaronu (masa przed ugotowaniem)
5-6 plasterków sera żółtego
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy. W międzyczasie kroimy pieczarki na plastry oraz mieszamy jajka z serem i rozgniecionym czosnkiem i przyprawami.
2. Gdy ugotowany makaron nieco przestygnie, układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami kolejno: makaron, ciecierzycę, szpinak, pieczarki, a następnie znów makaron, ciecierzycę, szpinak i pieczarki.
3. Całość zalewamy masą serowo-jajeczną i przykrywamy serem żółtym.
4. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180*C przez około 45-55 minut (do czasu aż ser na wierzchu będzie przypieczony).
Gotowe!
Po więcej inspiracji w kuchni i nie tylko zapraszam Was na Facebook'a
TUTAJ oraz Instagrama
TUTAJ.