Dziś mam dla Was przepis na pastę do kanapek, która z powodzeniem może zastąpić tradycyjny smalec. Warto pamiętać, że zdrowsze wersja ma minimalną ilość cholesterolu, więc jest idealną opcją dla osób walczących między innymi z chorobami serca.
Do przygotowania jednego słoika potrzebowałam
puszkę białej fasoli
cebulę
pół jabłka
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 goździki
2-3 łyżki oleju lub oliwy
szczyptę pieprzu ziołowego
łyżkę sosu sojowego
Przygotowanie:
1. Pokrojone w kostkę jabłko oraz cebulę podsmażamy na oleju z przyprawami.
2. W międzyczasie blendujemy fasolę z puszki.
3. Gdy składniki na patelni zmiękną, łączymy je z fasolą, dodajemy sos sojowy i całość lekko blendujemy.
Gotowe!
Pasta nie smakuje idealnie tak jak smalec, ale w przypadku problemów zdrowotnych może go z powodzeniem zastąpić.