Zdrowe smarowidło na oleju kokosowym … wegański smalec z ciecierzycy. Nam bardzo posmakował … równie pyszny jak z soczewicy. Polecam!

Składniki:
1 puszka ciecierzycy (400 g)
2 średnie cebule
½ mniejszego jabłka
6 sporych łyżek oleju kokosowego (można też połowę oleju zastąpić olejem rzepakowym, wówczas smalec nie będzie twardy i nie będzie wymagał podgrzewania przed spożyciem)
sól, pieprz do smaku
szczypta mielonego chili
2 łyżki suszonego majeranku
Wykonanie:
Ciecierzycę odcedzamy z płynu i blendujemy (nie musi być dokładnie, mogą być widoczne kawałki ciecierzycy).
Cebulę drobno szatkujemy, jabłko obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w małą kostkę. Cebule i jabłko podsmażamy na oleju do czasu aż cebula się zeszkli, dodajemy sól, pieprz, majeranek i chili. Dodajemy zblendowaną ciecierzycę, podsmażamy jeszcze kilka minut. Gotowy smalec przelewamy do słoika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przechowujemy do tygodnia w lodówce. Przed podaniem podgrzewamy, wówczas lekko się smaruje na pieczywie.
Smacznego!

