Dziś przepis na zdrową i szybką przekąskę. Sernik z wiśniami jest wyjątkowo łatwy w wykonaniu. A jak wiadomo, sernik jest najlepszy na zimno!
Do przygotowania dwóch porcji potrzebowałam:
- 200g twarogu
- półtorej łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru waniliowego
- miarkę (25g) odżywki białkowej - jeśli zależy Wam na wyższej wartości białka
- garść rodzynków lub suszonych wiśni
- 3 łyżki dżemu wiśniowego
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
Wykonanie jest proste i szybkie:
1. Rozpuszczamy żelatynę w połowie szklanki gorącej wody i studzimy.
2. Dodajemy przestudzoną żelatynę do twarogu.
3. Dodajemy cukier waniliowy, odżywkę białkową, rodzynki (lub suszone wiśnie) i mieszamy całość dokładnie.
4. Przelewamy gęstą masę do szklanek (najlepsze są niskie i szerokie - do whisky) i wstawiamy na godzinę lub dwie do lodówki.
5. Gdy masa stężeje serniczki są gotowe do podania. Przekładamy je do góry dnem na talerzyk.
6. Dekorujemy sernik warstwą dżemu wiśniowego i posypujemy wiórkami.
Gotowe!