Marzycie o szarlotce z kruszonką? Nie znam chyba osoby, która by jej nie uwielbiała. Od ciastka raz na jakiś czas nikt jeszcze nie umarł, ale jak przemycić ją do codziennego jadłospisu bez szoku dla wagi? Jest i na to rozwiązanie. Owsianka o smaku szarlotki. Wiadomo, że nie zastąpi ciasta w stu procentach, ale stanowi dużo lżejszą alternatywę dla niego.
Do przygotowania jednej porcji używam:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 250ml mleka sojowego lub kokosowego
- pół dużego lub całe małe jabłko
- szczypta cynamonu
- pół łyżeczki miodu
Wykonanie nie jest trudne:
1. Gotujemy owsiankę na mleku.
2. Gdy całość nieco zgęstnieje, dodajemy starte jabłko.
3. Na koniec dorzucamy cynamon oraz miód. Idealnie sprawdzi się też dodatek wiórków kokosowych.
Gotowe!
Co powiecie na taki ekspreryment?