W związku z tym, ze mój małżonek potrafi zrobić naprawdę niewiele jedzonka, które byłoby strawne ;) nie męczę go dokładnym przepisem. Zawsze robi na przysłowiowe oko.
soczwica zielona/ brązowa (pół paczki)
puszka groszku
1/2 papryki
sól do smaku
czosnek (ilość zależna od tego, jak bardzo chcemy być odporni na wampiry)
łyżeczka oliwy
Soczwicę gotujemy do miękkości (20-30 min). Ja zalewam ją wrzątkiem i wtedy idzie trochę szybciej. Dodajemy pokrojoną paprykę i groszek, gotujemy, aż papryka zmięknie, ale nie będzie się rozpadała. Dodajemy sól, łyżeczkę oliwy, co by choć troszkę tłuszczu nam się pojawiło i do tego czosnek wyciśnięty przez praskę.
Czy dla Was jesień to też czas rozgrzewających zup i dań jednogarnkowych?Wiecie, że już środa? środek tygodnia nas przywitał deszczowo a ja byłam przekonana, że mamy wtorek dlatego przepis na tę przepyszna zupę zawitał na bloga dopiero dzisiaj!Jest to ...
Dynia to królowa jesiennych warzyw. Nie może więc zabraknąć jej w codziennym menu. Można wyczarować z niej dania, które nie tylko zachwycą swym kolorem, ale również smakiem i dostarczą nam wielu cennych wartości odżywczych. Dynia zawiera prowitaminę A...
To kolejna propozycja z książki, którą kupiłam troszkę ponad tydzień temu.Zupa może nie wygląda ale SMAKUJE! jest bardzo łatwa w przygotowaniu, syci i rozgrzewa czyli jest idealna na ostatki zimowego czasu :)Po raz kolejny polecam więc Wam "Retro Kuchn...
Gdy na dworze robi się coraz chłodniej od razu nabieram ochoty na ciepłe zupy. Oto 10 pomysłów na moje ulubione, które gotuję najczęściej. Na pewno przydadzą się Wam na jesienne i zimowe chłody. Bo co jak nie talerz pysznej zupy, poprawi humor, rozgrze...
W sieci aż roi się od przepisów na zupy soczewicowe. Nic w tym dziwnego, bo są naprawdę pyszne. Ta, którą dziś polecam pełna jest aromatów, przypraw i kolorów. Zapraszam! Indyjska zupa soczewicowa: olej rzepakowy, 1 cebula, 1 marchew, 3 ząbki czosnku, ...
Jestem ogromną fanką zupy soczewicowej. Soczewica to jeden z moich ulubionych strączków. Bogactwo wielu witamin i składników mineralnych takich jakich wapno, magnez, potas, żelazo, kwas foliowy, witamina A, C oraz witaminy z grupy B. Soczewica to świet...
Bezgrzeszna Rozpusta - Jedz pysznie i świadomie » Bezgrzeszna Rozpusta - Jedz pysznie i świadomie
Czeskie zupy, czyli polévki, to głównie wywary i o wiele liczniejsze gęste zupy, czy to na zasmażce, czy przecierane. Mimo bliskości Polski, w tradycyjnej kuchni czeskiej brakuje naszej ogórkowej. Dość liczne są zupy z warzyw strączkowych - jak poniższ...
Bardzo syta i pożywna zupa, którą robi się ekspresowo- o ile pokusicie się o fasolę z puszki :)I w przypadku tej zupy warto zrezygnować z przygotowywania jej na mięsie, gdyż dostateczną ilość białka dostarczają nam strączki, a dzięki wielu przyprawom- ...