i kiszonym ogórkiem, a druga czeka podzielona w zamrażalniku.
Pasztet drobiowy z grzybami/ przepis pochodzi z Kwestii Smaku /
Składniki:
- garść suszonych grzybów
- 4 duże udka kurczaka
- 1/2 kg surowego boczku lub brzuszka
- duża cebula
- po 6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego oraz 3 listki laurowe
- sól morska
- 300 g wątróbki drobiowej
- 1 kajzerka
- 6 jajek
- szczypta gałki muszkatołowej
- marchewka
- pietruszka
Grzyby namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Do dużego garnka dodać umytego kurczaka, boczek, obraną cebulę, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, namoczone grzyby. Zalać wodą, dodać sól i gotować aż mięso będzie odchodziło od kości (ok. 2 godzin). 30 minut przed końcem gotowania dodać marchewkę i pietruszkę. Po 2 godzinach dodać wątróbkę i gotować 15 minut.
W wywarze namoczyć kajzerkę. Mięso pooddzielać od kości, zmielić w maszynce razem z boczkiem, wątróbką, cebulą, grzybami, marchewką, pietruszką, odciśniętą bułką. Dodać żółtka, białka ubić na sztywną pianę. Masę mięsną dokładnie wyrobić, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.
Pasztet przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych olejem/wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć folią aluminiową i piec 20-25 minut w 180°C.
Bon apetit!