Witajcie! Dzisiaj mam dla Was kolejny sposób na przyrządzenie cukinii. Tym razem jest to cukinia faszerowana. Lubię takie szybkie dania, zwłaszcza w dni kiedy większość czasu spędzam poza domem. Danie to sprawdzi się idealnie jako pomysł na obiad czy kolację. Jest smaczna i do tego zdrowa.
Składniki:
- cukinia
- szczypta soli i pieprzu
- pomidorki koktajlowe 4 sztuki
- ćwierć papryki
- trzy pomidory suszone
- 4 oliwki
- ser feta - kilka kostek
1. Cukinię umyć, przekroić na połowę (wzdłuż), wydrążyć łyżką środek. Miąższ zostawić do skrojenia. Cukinię posypać solą i pieprzem. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec przez 10 - 15 min w temperaturze 180 st. Pilnować, aby spód cukinii się nie przypiekł. W tym czasie cukinia powinna zrobić się miękka.
2. Pomidorki koktajlowe, środek cukinii, paprykę, pomidory suszone i oliwki pokroić w drobną kostkę. Podpieczoną cukinię wyciągnąć z piekarnika - nałożyć farsz, a na wierzch posypać serem feta.
3. Całość włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez 20 min w temperaturze 180 st.