Zdrowa i wiosenna zupa krem z darów natury, które są bogactwem witamin i składników odżywczym. Szparagi zawierają kwas foliowy, witaminę C i E dlatego można skorzystać z bogactwa tych witamin i przygotować taki oto krem.
Składniki
500 g zielonych szparagów
1 pietruszka
1 marchewka
kawałek selera
1 ziemniak
1 cebula
3 łyżki oliwy
1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
łyżka soku z cytryny
200 ml śmietany 18%
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
natka pietruszki
Sposób przygotowania
Szparagi oczyszczamy i łamiemy na małe kawałki. Jarzyny obieramy kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebule i czosnek, zalewamy wywarem warzywnym. Do wywaru dodajemy ziemniaki, szparagi i jarzyny. Kilka sztuk szparagów zostawiamy do dekoracji.
Gotujemy około 30 min pod przykryciem. Kiedy składniki będą miękkie miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny i śmietanę. Krem dekorujemy szparagami i posiekaną natką pietruszki