Taka karkówka jest niezwykle miękka i soczysta w smaku.W ten sam sposób można również przyrządzić schab lub szynkę.
Składniki
1,20 karkówki
Marynata:
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu
3 łyżeczki majeranku
łyżeczka ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
Do gotowania:
2 łyżki soli
łyżeczka cukru
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
łyżeczka ziół prowansalskich
1/4 łyżeczki pieprzu
4 łyżki majonezu
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżeczki majeranku
3 litry wody
Sposób przygotowania 1. Karkówkę dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Owijamy w folię spożywczą, ugniatamy aby przyprawy wniknęły w mięso i wkładamy na dobę do lodówki.
Po tym czasie do garnka wlewamy 3 litry wody dodajemy wszystkie przyprawy do gotowania i wkładamy mięso.Stawiamy na ogniu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy mięso w marynacie na 12 godzin. Po tym czasie mięso ponownie gotujemy 20 minut i odstawiamy na 12 godzin. Następnie karkówkę wyjmujemy z zalewy i zostawiamy aby woda ociekła. Karkówka nadaje się do spożycia jest miękka i soczysta.