Ostatnio na targu kupiłam sporą dynię i myślałam co z niej zrobić.I wymyśliłam taki lekki i smaczny bigosik ale zamiast kapusty głównym składnikiem jest dynia. Danie okazało się bardzo smaczne i sycące.
1, 5 kg dyni
2 cebule
3 łyżki oleju
szklanka wody
kostka rosołowa
sól, pieprz
łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki koncentratu pomidorowego
50 dag kiełbasy
natka pietruszki
kilka listków bazylii
Dynie obieramy ze skóry, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę a kiełbasę w plasterki.Warzywa podsmażamy na 3 łyżkach oleju, dolewamy wodę dodajemy kostkę rosołową, kiełbasę i dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i bazylię i dusimy jeszcze chwilę.