Jagody już pojawiły się w lesie więc polecam swój przepis na pyszne domowe babeczki ze śmietaną. Moje dzieci je uwielbiają często się proszą żeby je zrobić, dekorujemy je wtedy owocami jakie akurat mamy w domu.Jak babeczki mają dłużej postać warto do śmietany dodać trochę żelatyny.
100 g masła
szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczki cukru waniliowego
60 ml mleka
masa śmietanowa:
250 g śmietany kremówki
łyżka cukru pudru
kilka łyżek jagód
Masło i cukier ucieramy na gładką masę. Następnie nie przerywając ucierania dodajemy jajka,cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz mleko i mąkę. Foremki do babeczek wykładamy papilotkami i wlewamy ciasto do połowy wysokości papilotek. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 20 minut. Studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno a pod sam koniec dodajemy cukier puder. Śmietanę kremówkę przekładamy do szprycy, wyciskamy na babeczki dekoracyjne kleksy i posypujemy jagodami .