Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kulinarne Pomyłki
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
390
Kategorie
41
Piwne precle z serowo - szpinakowym nadzieniem
Składniki na ciasto:- 260 ml piwa- 1/2 szklanki wody- 7 g suchych drożdży- 1 łyżka cukru- 80 g masa-0,5 łyżeczki soli- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej- 2 szklanki mąki z pełnego przemiału Składniki na farsz:- 150 g salami- 150 g świeżego szpinaku- 70 g ...
Kulinarne Pomyłki
Ciasta i bułki drożdżowe
,
Przekąski i przystawki
Makaron z bazyliowo - migdałowym pesto i szparagami
Składniki na pesto:- 50 g mielonych migdałów- 1 i 1/2 szklanki bazylii- 50 g startego parmezanu- 30 ml oleju rydzowego- 70 ml oleju rzepakowego- 2 łyżeczki soku z cytryny- 2 ząbki czosnku- sól, pieprzDodatkowo:- 350 g makaronu wstążki- 10 - 12 sztuk sz...
Kulinarne Pomyłki
Makarony
Jogurt z crunchy z komosy ryżowej i owocami
Składniki:- 150 g jogurtu- 4 łyżki crunchy z quinoa*- 1/2 banana- garść truskawekWykonanie:Do jogurtu dodać 3 łyżki crunchy, wymieszać i odstawić na 10 minut. Dodać pokrojone w plasterki banany i truskawki, posypać łyżką crunchy.*Składniki na cru...
Kulinarne Pomyłki
Śniadanie
,
Komosa ryżowa/Quinoa
Sernik grejpfrutowo - fiołkowy
Składniki na spód:- 120 g pełnoziarnistych ciasteczek maślanych- 30 g mielonych migdałów- 70 g masłaCiasteczka maślane pokruszyć, dodać migdały oraz masło. Całość wymieszać tak, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku.Dno tortownicy o średnicy 2...
Kulinarne Pomyłki
Serniki na zimno
Babeczki marchewkowo - cukiniowe z orzechową kruszonką
Składniki na kruszonkę:- 1 szklanka mąki pszennej- 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych- 1/2 szklanki cukru- 100 g masłaSkładniki na babeczki (16 - 18 sztuk):- 40 g płatków owsianych- 220 g mąki pszennej- 80 g mąki z pełnego przemiału- 4 jajka- 1/...
Kulinarne Pomyłki
Babeczki i muffinki
Sałatka z batatami, komosą ryżową i karmelizowanymi migdałami
Składniki:- 3/4 szklanki komosy ryżowej- 1 i 1/2 szklanki wody- 2 średnie bataty (około 450 g)- 1 awokado- 10 pomidorków cherry- 20 oliwek- 80 g różnych sałat- 1 łyżka oleju- pieprz, sól- sok z cytryny- karmelizowane migdały**Składniki na karmelizowane...
Kulinarne Pomyłki
Sałatki
Placuszki z quinoa i zielonymi warzywami
Składniki:- 1 mały por- 1 mała cukinia- 1 i 1/2 szklanka drobno posiekanych liści jarmużu- 3/4 szklanki komosy ryżowej (quinoa)- 1 i 1/2 szklanki wody- 1 szklanka startego żółtego sera- 3 jajka- 4 łyżki mąki kukurydzianej- 1 łyżka posiekanej bazylii- 3...
Kulinarne Pomyłki
Przekąski i przystawki
Babeczki jarmużowo - limonkowe
Składniki na babeczki:- 80 g liści jarmużu (umytych, bez grubych łodyg)- 1/3 szklanka jogurtu- 2/3 szklanki oleju- 3 jajka- 150 g cukru pudru- 240 g mąki- sok z 2 limonek- skórka starta z 2 limonek- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta- 2 łyże...
Kulinarne Pomyłki
Babeczki i muffinki
Marcepanowy keks z bakaliami
Składniki:- 200 g masła- 230 g mąki- 150 g cukru- 200 g marcepanu- 5 jaj- 200 g ulubionych bakalii- 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta- 1 łyżeczka proszku do pieczenia DelectaWykonanie:Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. W misie miksera...
Kulinarne Pomyłki
Babki i ciasta ucierane
,
Wielkanoc
Biało zielona sałatka z kaszą jaglaną
Składniki na sałatkę:- 300 g białej fasoli ugotowanej na parze Bonduelle - 180 g tuńczyka w sosie własnym- 100 g roszpunki- 180 g sera feta- 1 awokado- 60 g kaszy jaglanej- sok z 1/2 cytryny- 1 szklanka wodySkładniki na sos:- 1 i 1/2 łyżki soku z...
Kulinarne Pomyłki
Sałatki
Migdałowy mazurek z konfiturą fiołkową
Składniki na ciasto migdałowe:- 200 g mąki- 50 g mielonych migdałów- 100 g masła- 40 g cukru- 1 jajko- 1 łyżka jogurtu naturalnego- 2 łyżeczki cukru waniliowego- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- białko do przyklejenia brzegu ciastaWykonanie ciasta:Wszy...
Kulinarne Pomyłki
Wielkanoc
Konfitura z płatków fiołków
Składniki:- 200 g płatków fiołków- 600 g cukru- 400 ml wody- 400 ml soku jabłkowego- sok z jednej cytrynyWykonanie:Płatki fiołków wsypać do misy miksera wyposażonego w noże tnące, dodać sok z cytryny i 1/3 cukru. Całość dokładnie zmiksować. Wodę i sok ...
Kulinarne Pomyłki
Konfitury i dżemy
Cukier fiołkowy
Cukier fiołkowy ma piękny jasno fioletowy kolor i nieziemski aromat. Do jego wykonania używamy tylko fiołków leśnych. Zebrane fiołki najlepiej wykorzystać od razu.Składniki:- 10 łyżek płatków fiołków- 1 szklanka cukru pudru- skórka starta z 1/2 c...
Kulinarne Pomyłki
Inne
Fasolowa babka z suszonymi śliwkami i karmelizowanymi stokrotkami
Składniki na babkę:- 250 g gotowanej na parze czerwonej fasoli Bonduelle- 190 g jogurtu naturalnego- 1/3 szklanki naparu z kawy- 1/3 szklanki oleju- 3 jajka- 1 i 1/2 szklanki cukru- 1 szklanka mąki z pełnego przemiału- 1 szklanka mąki pszennej- 2/3 szk...
Kulinarne Pomyłki
Babki i ciasta ucierane
Deser dyniowy z ciasteczkami owsianymi i migdałami
Składniki na warstwę ciasteczkową:- 110 g ciastek owsianych- 4 łyżki mielonych migdałówSkładniki na warstwę dyniową:- 150 g serka mascarpone- 1/2 szklanki puree z dyni- 1/3 szklanki brązowego cukru- 1/2 szklanki śmietany 30%- 1 łyżeczka przyprawy do pi...
Kulinarne Pomyłki
Desery
Sałatka z tuńczykiem, awokado i rzeżuchą
Składniki:- 120 g tuńczyka w sosie własnym- 1 i 1/2 awokado- 2 jajka- 1 jabłko- duża garść rzeżuchy- 1 łyżka soku z cytryny- sól, świeżo mielony pieprzWykonanie:Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w grubą kostkę. Tuńczyka odcedzić z zalewy,...
Kulinarne Pomyłki
Sałatki
,
Wielkanoc
←
Poprzednia
21
22
23
24
25
Następna
→