Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kuchnia z wyrakiem
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
221
Kategorie
65
Kluski śląskie z mięsem
Kluski białe i czarne to bardzo popularne dodatki do dań na Śląsku. Jednak poza tym nie robiono u nas nigdy tradycyjnie pierogów. Zastępowano je właśnie kluskami, knedlami etc. Stąd kluski z mięsem. Należy pamiętać, że w odróżnieniu od zwykłych klusek ...
Kuchnia z wyrakiem
Dania główne
,
Przepisy podstawowe
,
Kuchnia polska
,
Kuchnia śląska
Domowa shawarma (szoarma) wołowa
Shawarma (arab. شَاوَرْمَا, šāwarmā; wym. szałarma to bliskowschodni klasyk. Arabska potrawa składa się z drobno pokrojonych kawałków mięsa smażonych na patelni - w oryginale opiekane na obrotowym rożnie. Nazwa arabska pochodzi od tureckiego słow...
Kuchnia z wyrakiem
Dania główne
,
Mięso
,
Kuchnia Bliskiego Wschodu
,
Zrób to sam - domowe sposoby
Kunafa, knafeh - bliskowschodnie ciasto serowe
Kunafa z arabskiego كنافة, czyli w zależności od wymowy: kunāfah, kanafeh, knafeh, kunafeh; zwane w Turcji künefe; to tradycyjne ciasto , charakterystyczne dla kuchni arabskiej, ale i greckiej (zwane tam: καταΐφι - kataifi). Wywodzi się z p...
Kuchnia z wyrakiem
Kuchnia Bliskiego Wschodu
,
Ciasta
,
Kuchnia grecka
Libańska mieszanka siedmiu przypraw
Mieszanka 7 przypraw jest bardzo popularna na całym Bliskich Wschodzie. W każdym subregionie nieco inaczej się ją przygotowuje. Dziś propozycja z Libanu, zaczerpnięcia z książki "Hummus, za’atar i granaty". Przyprawa charakteryzuje się wyrazistym...
Kuchnia z wyrakiem
Kuchnia Bliskiego Wschodu
,
Zrób to sam - domowe sposoby
Dip z buraków z za'atarem i jogurtem
Burak idealnie komponuje się z ostrą papryką i za'atarem. Jego słodki smak łączy się z pikantniejszymi akcentami, dając świetny efekt smakowy. Idealne jako dip lub przystawka z chlebem arabskim albo wśród innych meze. Syrop daktylowy można zastąpić syr...
Kuchnia z wyrakiem
Kuchnia Bliskiego Wschodu
,
Wegetariańskie
,
Przystawki
Klopsy z owocami berberysu, jogurtem i ziołami
Owoce berberysu to małe, kwaśne jagody - suszone stanowią częsty dodatek do bliskowschodnich dań. Dzięki nim i przyprawom, danie wyszło słodko-kwaśne, bardzo sycące i aromatyczne. Najlepiej smakuje złagodzone jogurtem z marynowaną rzepą i hummusem na c...
Kuchnia z wyrakiem
Dania główne
,
Mięso
,
Kuchnia Bliskiego Wschodu
Jallab - bliskowschodni napój na upały
Jallab (arab جلاب , jallāb) to rodzaj napoju owocowego popularnego na Bliskim Wschodzie zrobionego głównie z melasy z winogron i wody różanej. Jallab jest bardzo popularny w Jordanii, Syrii, Palestynie i Libanie. Zwykle jest podawany z kruszonym lodem ...
Kuchnia z wyrakiem
Kuchnia Bliskiego Wschodu
,
Napoje
,
Zrób to sam - domowe sposoby
Pieczone morele w melasie z granatów
To idealny deser na upalne dni. Przepis uda się również z brzoskwiniami, nektarynkami, śliwkami i gruszkami.Pieczone morele w melasie z granatówSkładniki:pół kilo moreli2 łyżki masładwie i pół łyżki brązowego cukrusok z połowy cytryny2 łyżki melasy z g...
Kuchnia z wyrakiem
Kuchnia Bliskiego Wschodu
,
Desery
,
Owoce
Piyaz - turecka sałatka fasolowa
Piyaz,zwany w Iranie پیاز - od cebula; -, to danie bardzo popularne w obu tych krajach Bliskiego Wschodu. Choć zazwyczaj stanowi dodatek do dań mięsnych, z chlebem może również stanowić samodzielne danie. Gdy wcześniej ugotuje się fasole, danie j...
Kuchnia z wyrakiem
Kuchnia Bliskiego Wschodu
,
Wegetariańskie
,
Wegańskie
,
Sałatki
Bliskowschodnia przekąska: pieczona ciecierzyca
Dziś banalny przepis na bliskowschodnie "coś do przegryzania". Trzeba uważać - bardzo uzależniające ;)Bliskowschodnia przekąska: pieczona ciecierzycaSkładniki:puszka ciecierzycy2 łyżki oliwy z oliwekłyżeczka kuminułyżeczka ostrej paprykisól i pieprzW n...
Kuchnia z wyrakiem
Kuchnia Bliskiego Wschodu
,
Wegetariańskie
,
Przystawki
,
Warzywa
,
Wegańskie
Pasta z dyni piżmowej i tahini
Skoro wczoraj był chlebek, to dziś coś do chlebka ;) Ten zachwycający dip zawdzięcza swój smak połączeniu dyni z tahiną. Można go podawać jako przystawkę lub element meze.Pasta z dyni piżmowej i tahiniSkładniki:duża dynia piżmowa (ok. 1,2 kg po pokroje...
Kuchnia z wyrakiem
Kuchnia Bliskiego Wschodu
,
Zrób to sam - domowe sposoby
,
Przystawki
,
Dodatki
Domowy chlebek arabski
Chlebek arabski to podstawa, ponieważ tradycyjnie w tym regionie świata nie korzysta się ze sztućców przy jedzeniu większości potraw. Poza tym o wiele lepiej smakuje np. domowy hummus z własnoręcznie zrobionym chlebkiem.Domowy chlebek arabskiSkładniki:...
Kuchnia z wyrakiem
Kuchnia Bliskiego Wschodu
,
Dodatki
,
Pieczywo
Sałatka z kuskusu i marynowej rzepy
W zeszłej edycji akcji sporą popularność zyskał przepis na marynowane bliskowschodnie rzepy. Dziś pomysł na ich wykorzystanie. W połączeniu z kuskusem, pietruszką i ciecierzycą dają bardzo ładną, koolorową lekką sałatkę.Sałatka z kuskusu i marynowej rz...
Kuchnia z wyrakiem
Kuchnia Bliskiego Wschodu
,
Wegetariańskie
,
Wegańskie
,
Sałatki
Peposo - toskańska wołowina
Peposo to tradycyjna toskańska potrawa z wołowiny pieczonej z dodatkiem wina, czosnku, pieprzu i rozmarynu. Czytałam o niej wiele historii, łącznie z tym, że jadali ją budowniczowie bazyliki florenckiej. Tak przygotowane mięso jest niezwykle delikatne,...
Kuchnia z wyrakiem
Dania główne
,
Mięso
,
Kuchnia włoska
Hummus buraczany
Dziś przepis na hummus z dodatkiem warzywnym. Burak idealnie podkręca smak i nadaje paście lekkości. Zamiast pieczonego buraka można dać też gotowanego, ale jednak poniższa wersja jest o wiele smaczniejsza, bo taki burak zachowuje o wiele więcej smaku....
Kuchnia z wyrakiem
Kuchnia Bliskiego Wschodu
,
Zrób to sam - domowe sposoby
,
Przystawki
,
Dodatki
Hummus kavarna - libański hummus z jagnięciną i sosem cytrynowym
Dziś libańska propozycja podania hummusu. Świetnie smakuje tak z siekaną, jak i mieloną jagnięciną. Równie dobre jest nawet bez mięsa - wtedy to po prostu hummus, ciecierzyca, orzeszki piniowe i pyszny sos cytrynowy.Hummus kavarna - libański hummus z j...
Kuchnia z wyrakiem
Mięso
,
Kuchnia Bliskiego Wschodu
,
Przystawki
←
Poprzednia
3
4
5
6
7
Następna
→