Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kuchnia z wyrakiem
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
221
Kategorie
65
Tacos z chorizo
Dziś szybkie danie z oryginalną kiełbaską chorizo. Ze względu na swoją miękkość nadaje się głównie do smażenia - za to smakuje wybornie !Tacos z chorizoSkładniki na 4 sztuki:4 tortille (użyłam kukurydzianych)200 g kiełbasek chorizopaprykaszalotkałyżecz...
Kuchnia z wyrakiem
Mięso
,
Przystawki
,
Kuchnia meksykańska
Ostre burrito z wieprzowiną w sosie mole
Sos mole to klasyk kuchni meksykańskiej. Idealnie podkreśla smak nie tylko drobiu (przepis wkrótce), ale i wieprzowiny , jak u nas, zawiniętej w tortillę. Ostre burrito z wieprzowiną w sosie moleSkładniki:Sos:500 g mielonej wieprzowiny1 mała cebula1 zą...
Kuchnia z wyrakiem
Dania główne
,
Mięso
,
Kuchnia meksykańska
Pesto z młodych liści rzodkiewki
Obecnie stragany pełne są nowalijek. Każdy z nas kupuje rzodkiewki - większość wyrzuca liście. A to błąd. Są one nie tylko jadalne, ale całkiem smaczne po przerobieniu. Dziś przepis na pesto, które smakuje niezwykle świeżo i wiosennie. Do tego ma cieka...
Kuchnia z wyrakiem
Wegetariańskie
,
Zrób to sam - domowe sposoby
,
Przystawki
,
Sosy
Sincronizada - pszenne tortille zapiekane z serem i szynką
Sincronizada często jest mylona z quesadillą, ze względu na pozorne podobieństwo ze zamerykanizowną wersją tej ostatniej. Różnica jest po pierwsze w obowiązkowym w sincronizadas pszennych tortillach oraz użyciu szynki zamiast np. chorizo. Po prostu sin...
Kuchnia z wyrakiem
Mięso
,
Przystawki
,
Kuchnia meksykańska
Pico de gallo - klasyczna meksykańska salsa
Dziś klasyk kuchni meksykańskiej, obowiązkowy dodatek do tacosów ;) Pico de gallo to dosłownie dziób koguta. Salsa jest też znana pod nazwą salsa fresca, salsa mexicana lub salsa bandera - jest w końcu odpowiednio świeża, arcy-meksykańska a do tego w k...
Kuchnia z wyrakiem
Przystawki
,
Kuchnia meksykańska
,
Sosy
Mangoes Diablo - flambirowane mango w tequili
Dziś nieco mniej znany meksykański deser, jednak bardzo szybki - poza elementem flambirowania ;) - bardzo prosty i naprawdę pyszny.Mangoes Diablo - flambirowane mango w tequiliSkładniki (na dwie porcje):jedno duże dojrzałe mango, obrane i pokrojone w p...
Kuchnia z wyrakiem
Desery
,
Kuchnia meksykańska
,
Owoce
Knöchel in Bier - pieczona golonka w piwie
Wieprzowinę w Niemczech gotuje się, marynuje ale po pierwsze piecze. Dziś mój golonkowy debiut. Moim zdaniem taka długo pieczona w dość niskiej temperaturze jest o wiele pyszniejsza - brak jej masy tłuszczu, która tak większość z nas zniechęca do golon...
Kuchnia z wyrakiem
Dania główne
,
Mięso
,
Kuchnia niemiecka
Pikantní utopenci - czeska marynowana zakąska do piwa na ostro
Utopenec to popularna czeska zakąska, kiełbasy w marynacie, często podawana w czeskich pubach do piwa. Podstawowym składnikiem oryginalnego przepisu są czeskie kiełbasy z kawałkami słoniny (špekáčky) - w warunkach polskich można je zastąpić wysokoga...
Kuchnia z wyrakiem
Mięso
,
Zrób to sam - domowe sposoby
,
Przystawki
,
Kuchnia czeska
,
Przetwory
Pražský guláš - Gulasz praski
Jak twierdzą sami Czesi, Pražská Šunka, jest ich oryginalnym produktem, którego autorem był praski rzeźnik František Zvěřina w XIX wieku. Bardzo przypomina prosciutto w smaku, chociaż jest zupełnie inaczej przygotowywana. Dziś nieco zapomniana, ...
Kuchnia z wyrakiem
Dania główne
,
Mięso
,
Kuchnia czeska
,
Dodatki
Couračka - czeska zupa z kiszonej kapusty
Każdy zna kapuśniak. Dziś u nas jego czeska wersja w wydaniu wegetariańskim/postnym. Sporo w niej poza kapustą ziemniaków i kminki, więc naprawdę czuć w niej czeskiego ducha ;)Couračka - czeska zupa z kiszonej kapustySkładniki: 200 g kapusty kiszonej ...
Kuchnia z wyrakiem
Wegetariańskie
,
Zupy
,
Kuchnia czeska
Kulajda s podmáslím - czeska zupa grzybowa na maślance
Dziś kolejna zupa czeska. Tradycyjnie, dużo w niej nabiału i mąki - Czesi uwielbiają zabielane zupy na zasmażce lub po prostu zaciągnięte mąką. Ta zupa świetnie smakuje i latem i zimą. To tradycyjna wersja zupy z Karkonoszy, jednak w wielu różnych wers...
Kuchnia z wyrakiem
Wegetariańskie
,
Zupy
,
Kuchnia czeska
,
Grzyby
Smažené tvarůžky - smażone serki ołomunieckie
Kto nie zna smażonego czeskiego sera? Niekonieczne musi być to zwykły ser żółty. Czesi równie często również smażą ser typu camembert, zwany u nich hermelinem. Dziś jednak smażymy olomoucké syrečky - serki ołomunieckie. Są jednym z nielicznych czeskic...
Kuchnia z wyrakiem
Przystawki
,
Kuchnia czeska
Vyběhlík - bardzo łatwe ciasto czeskie
Vyběhlík zawdzięcza swą nazwę ciastu, które w trakcie pieczenia „ wybiega”, tworząc duże pęcherzyki, które po wyjęciu z piekarnika pękają.Vyběhlík - bardzo łatwe ciasto czeskieSkładniki: 150 g mąki3 jajka0,25 l mleka2 łyżki drobnoziarnistego cukrusz...
Kuchnia z wyrakiem
Dania główne
,
Wegetariańskie
,
Desery
,
Ciasta
,
Kuchnia czeska
,
Owoce
Vepřo knedlo zelo - czeskie danie narodowe
Ten rok znów zaczynamy od kuchni czeskiej. I od razu klasyka: vepřová pečeně s knedlíkem a zelím, czyli pieczeń wieprzowa z knedlikami bułczanymi i zasmażaną kapustą) - jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni czeskiej, czasem uważane wręc...
Kuchnia z wyrakiem
Dania główne
,
Mięso
,
Warzywa
,
Kuchnia czeska
,
Dodatki
Świąteczny sernik kawowy na piernikowym spodzie
Dziś przepis na kolejny świąteczny wypiek - sernik kawowy na spodzie z ciasta piernikowego. Spód zrobiłam z ciasta z tego przepisu. Sernik jest bardzo zimowo rozgrzewający (również za sprawą dodatku cynamonu) i aromatyczny. To nieco zmodyfikowany przep...
Kuchnia z wyrakiem
Ciasta
Pierniczki dojrzewające (pierniczki Silije)
Dziś jest ostatni dzień kiedy można nastawić ciasto na pierniczki Silije (pod warunkiem, że będą pieczone w Wigilię). To fantastyczny, łatwy przepis na drobne pierniczki, które bardzo łatwo się wykrawa i które nie tracą kształtu podczas pieczenia. Robi...
Kuchnia z wyrakiem
Zrób to sam - domowe sposoby
,
Ciasta
,
Ciasteczka
←
Poprzednia
5
6
7
8
9
Następna
→