Serowe ciasto z urawin o niesamowicie pysznym smaku i delikatnej konsystencji. Wilgotna, leciutka i do tego bardzo prosta w
Post Serowe ciasto z żurawiną pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
"Dobre malarstwo jest jak dobre gotowanie. Można je spróbować ale nie wyjaśnić"Maurice de VlaminckPewnie większość z was zastanawia się co to jest kunafa (możecie się też spotkać z nazwą knafeh lub kataifi). Jest to rodzaj ciasta filo, używanego w m. i...
Kunafa z arabskiego كنافة, czyli w zależności od wymowy: kunāfah, kanafeh, knafeh, kunafeh; zwane w Turcji künefe; to tradycyjne ciasto , charakterystyczne dla kuchni arabskiej, ale i greckiej (zwane tam: καταΐφι - kataifi). Wywodzi się z p...
Desery arabskie nie mają sobie równych, ale to zdecydowanie desery dla tych, dla których słodkie znaczy słodkie, dla tych, którzy zjedzą pół puszki kajmaku i mają ochotę na więcej, a torebka krówek to porcja na raz. To właśnie moje pojęcie słodyczy. Je...
Serowe ciasteczka z marmoladą, z zewnątrz delikatnie kruche z miękkim środkiem. Przygotowanie pysznych i prostych rulonów nie zajmuje dużo czasu, a dodatek do herbaty lub kawy jak da mnie idealny. Składniki na ciasto ser twarogowy 250 g mąka ok. 400 g...
Podobny deser na bazie ciasta knafeh miałam okazję zjeść kiedyś w jednej z warszawskich restauracji. Smakował fenomenalnie, dlatego postanowiłam przygotować coś podobnego w domu. Ciasto knafeh zamówiłam przez internet natomiast owoce kumkwatu w c...
Chodziło za mną od dawna. To proste w wykonaniu ale bardzo, bardzo oryginalne ciasto gwarantuje uśmiech na twarzach biesiadników. Jest wyraźnie słodkie, z odrobiną słonego smaku, a do tego chrupkość nitek ciasta i orzechowy smak od pistacji i innych or...
Knafeh, kenafeh, kanafeh, kadayif - ciasto jakiego nie ma w naszej rodzimej kuchni. Ciasto w postaci cieniutkich nitek, kupowane w opakowaniach ok. 500 g, jako półprodukt do przygotowania słodkości. Gotowe desery mają postać ciasta w blaszce przełożone...