Ravioli z ricottą i wędzonym łososiem to wbrew pozorom bardzo szybkie danie. Zrobienie ciasta jest wyjątkowo łatwe, farsz robi się ekspresowo. To nasz kolejny przepis bez soli w ramach akcji Cisowianki – Gotujmy zdrowo – mniej soli. W ravioli wystarczająco słony jest łosoś, którego smak podkreśla masło szałwiowe. Danie delikatne i pyszne, aż chce się poprosić o dokładkę.
Farsz jest kremowy, z wyczuwalną ziołową nutą i zasmakuje wielbicielom śmietanowych sosów. Masło szałwiowe do polania jest wg mnie obowiązkowe :) Włosi oczywiście zastąpiliby go oliwą, ale w tej wersji masło wygrywa :)
Składniki (na 2 porcje, 15 sztuk):
1 szklanka mąki poznańskiej lub luksusowej
1 jajko
1 łyżka oliwy
100g ricotty
75g wędzonego łososia (może być sałatkowy)
1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii
skórka otarta z 1/3 cytryny
pieprz
1 rozkłócone jajko
25g masła klarowanego (lub ok.30-35 zwykłego i przy rozpuszczaniu zbierz i wyrzuć wytrącone białe szumowiny)
5 -8 listków szałwii
Sposób przygotowania:
Zrób ciasto na ravioli- wysyp mąkę na blat, tworząc kopiec. Pośrodku zrób zagłębienie i daj tam jajko i oliwę. Zagnieć mąkę do środka i zagniataj całość kilka minut, aż otrzymasz elastyczne, miękkie ciasto. Jeśli jest za suche, dodaj trochę wody, jeśli za miękkie, podsyp mąką. Odstaw ciasto na 30 minut, by odpoczęło.
Ricottę wymieszaj z posiekanym łososiem, posiekaną szałwią i posiekaną skórką cytrynową. Dopraw do smaku pieprzem.
Ciasto podziel na 2 części (nie musisz tego robić, ale tak łatwiej jest wałkować) i cienko rozwałkuj każdy płat ciasta. W razie potrzeby podsypuj blat mąką.
Na 1 blat ciasta kładź łyżeczką farsz, tworząc kopczyki. Zostaw między nimi miejsce na sklejenie.
Miejsce na sklejenie posmaruj jajkiem, przykryj całość drugim płatem ciasta i dociśnij.
Wykrawaj ravioli specjalnym radełkiem (mój przywiozłam z Toskanii, ale w Polsce też można takie spotkać) lub nożem lub radełkiem do pizzy. Przykryj ravioli ściereczką.
Zagotuj wodę.
W małym rondelku rozpuść masło, dodaj całe liści szałwii i duś chwileczkę.
Do wrzącej wody wrzuć ravioli i gotuj ok.5-6 minut, aż będą miękkie.
Ravioli z ricotta i łososiem podawaj polane szałwiowym masłem.
Kochani dawno mnie tu nie było. Wszystko za sprawą kosmetycznego remontu naszego domu, który przerodził się w 8 miesięczną walkę o przetrwanie.
Artykuł Szafranowe ravioli z krewetkami, dynią i ricottą pochodzi z serwisu mommy4tummy.
Rok akademicki zaczął się na dobre, stąd też już coraz mniej wolnego czasu na gotowanie i wstawianie postów. Jednakże mimo wszystko, znalazłam chwilę, by podzielić się z Wami wybitnym przepisem na obiad, przekąskę, czy pożywne śniadanie. Domowe żytnie ...
Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą to danie bardzo efektowne, a jednocześnie wcale nietrudne do wykonania. Wszechstronne i pyszne świetnie nada się zarówno na randkę jak i na rodzinny obiad. Mniejszość ilość możemy serw...
Migdałowe ravioli z rozmarynową ricottą i malinamiAlmond ravioli with rosemary ricotta and raspberries, for English scroll downUwielbiam ravioli, le trochę mniej lubię je robić;) Nie wiem dlaczego, ale 100 rzazy bardziej wolę robić pierogi niż ravioli,...
I adore cinnamon- subiektywny blog kulinarny o zapachu cynamonu
Makaron z wędzonym łososiem i kremowym serkiem to wyjątkowo proste danie. Jeśli go nie znacie, to koniecznie spróbujcie, bo być może będzie to Wasz ulubiony makaron. Łosoś, koperek i kremowy serek to połączenie proste, ale przepyszne. Bardzo delikatne,...
Od dziecka z utęsknieniem czekam na Święta. Kojarzą mi się z zapachami z kuchni w całym domu, krzątaniną po to, by finalnie zasiąść przy stole i spędzając wspólnie czas, delektować się potrawami. Gdy byłam mała, lepiłam z mamą pierogi i uszka. Tato w t...
Ravioli z ricottą i wędzonym łososiem to wbrew pozorom bardzo szybkie danie. Zrobienie ciasta jest wyjątkowo łatwe, farsz robi się ekspresowo. To nasz kolejny przepis bez soli w ramach akcji Cisowianki Gotujmy zdrowo mniej soli. W ravio...
Ravioli to włoskie danie, a są to okrągłe lub kwadratowe pierożki. Nadziewa się je najczęściej serem ricotta, mięsem lub warzywami (często szpinakiem), ja postanowiłam nadać im oryginalnego charakteru i wykorzystać rukolę zarówno do przygotowania cias...