Kochani dziś mam propozycję głównie z myślą o dzieciach, co prawda tych małych, ale z życia wiem że i te większe się na nią połakomią... Przygotowałam ostatnio dla dzieciaków takie serowe kluseczki z dodatkiem startych jabłek. Nie miałam za bardzo pomysłu na drugie danie, stąd takie kombinowanie, ale jak się później okazało całkiem udane i smaczne.
Składniki dla 3-4 osób:
350g białego sera
500g ugotowanych i przestudzonych ziemniaków
1 jajko
200g mąki pszennej + do podsypania
2 jabłka
Szczypta soli
Dodatkowo:
Masło do omaszczenia
Cukier kryształ drobny
½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Ser oraz ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko oraz odrobinę soli. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i rozdrabniamy (możemy użyć tarki lub rozdrabniacza). Dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy gładką masę. Jeśli zbyt się klei do rąk- dosypujemy odrobinę mąki.
Gotowe ciasto wałkujemy na placek o grubości ok 7mm i foremką wycinamy ozdobne kształty. Gotujemy w osolonej wodzie 1 minutę od momentu wypłynięcia na wierzch. Od razu polewamy roztopionym masełkiem, a na talerzu posypujemy drobnym cukrem kryształem- jeśli lubimy- wymieszanym z cynamonem.