Sernik dukana - najlepszy i najprostszy! SKŁADNIKI:
500g sera białego w kostkach (chudy)
5 jajek
1 budyń waniliowy, lub 2 łyżki skrobi kukurydzianej
100ml mleka
słodzik - ok 20 tabletek (stewia, cukier brązowy)
dowolny aromat - śmietankowy
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka z pokruszonym słodzikiem ubić, następnie dodać ser cały czas miksując.
Gdy masa będzie gładka, dodać aromat, budyń i mleko - miksować jeszcze chwilę.
Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę.
Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę.
Sernik piec w temperaturze ok 150stopni 80-90 minut.
Zostawić w piekarniku do wystygnięcia.
W mniejszej formie bardziej urośnie. Można zrezygnować z mleka.