Jak kupuję kaczkę, to staram się wykorzystywać jej mięso do końca. Ostatnio nie piekę jej w całości, przyrządzam osobno piersi, nogi i konkretniejsze częsci duszę z przyprawami w kaczym tłuszczu, na reszcie robie rosół. I to właśnie z mięsa z rosołu z...
Taki gęsi listopad, że chce się go jeść łyżkami! powiedział J. sięgając po kolejny plaster pasztetu. Gdyby nie gęsi i ten smak, plus wino zacnie uwarzone, nie wiem, jak bym przetrwał do Bożego Narodzenia i kolejny...
To już jest całkiem jesienny przepis, na ciężkie ale smaczne danie. Pyszny pasztet z wątróbki drobiowej, z gotowanym mięsem z indyka oraz gotowanym selerem i pietruszką z dodatkiem dużej ilości orzechów włoskich i suszonych pomidorów. Dla wszystkich wi...
To już jest całkiem jesienny przepis, na ciężkie ale smaczne danie. Pyszny pasztet z wątróbki drobiowej, z gotowanym mięsem z indyka oraz gotowanym selerem i pietruszką z dodatkiem dużej ilości orzechów włoskich i suszonych pomidorów. Dla wszystkich wi...
Bazie na wierzbie, główki tulipanów i hiacyntów, pąki na leszczynie. Wszystko czeka, na każdy słoneczny promień, na ciepły gest. Wyglądam oznak zieleniejącej się trawy i dużej dawki światła. Przyroda przyczajona, onieśmielona chłodem i szarością...
‚Stała pod śniegiem panna zielona Nikt prócz zająca nie kochał jej Nadeszły święta i przyszła do nas Pachnący gościu, prosimy wejdź! ‚ Tej piosenki nauczyłam się w przedszkolu i było to o ho ho, wiele lat temu. Ale pamiętam ją do dziś. Śp...
Już jutro pierwszy dzień astronomicznej jesieni. Zbliżamy się nieuchronnie do tej części roku, gdy będzie zimno, ciemno i ponuro. W jesienne i zimowe dni warto gotować rozgrzewające zupy, które pomagają dotrwać do kolejnej wiosny. W tej roli świetnie s...