Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kuchennymi drzwiami
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
434
Kategorie
279
Gołąbki z cielęciną w liściach młodej kapusty. Czerwcowa historia vintage…
Uwielbiam wracać do różnych przepisów, które zapamiętałam z rodzinnego domu, z domu moich krewnych lub znajomych. Pełno w nich domowego ciepła, miłości do dobrego jedzenia i poszanowania dla sezonowości. Rodzinnej słabości do aromatycznych ziół,...
Kuchennymi drzwiami
Obiad
,
Kuchnia vintage
,
Kapusta
Chleb jak z Altamury. Pane di Altamura w czerwcowej Piekarni!
Włochy, Apulia, Prowincja Bari. Altamura! Początek miasta datuje się od V w. p.n.e. Wtedy powstała ufortyfikowana osada, która po zniszczeniu przez Saracenów została opuszczona aż do XIII w. Wtedy król Fryderyk II osadził w jej zgliszczach Grekó...
Kuchennymi drzwiami
Piekarnia Amber
,
Pieczywo
,
Na zakwasie
Francuskie tosty z truskawkami. Wiosenne śniadanie
Warto czekać na wszystko co sezonowe. Pomidory w grudniu to nie jest normalne, jak mawiał mój Brat I truskawki dojrzewające w tirach jadących z Hiszpanii też. Dlatego czekam niecierpliwie i z wielką tęsknotą na każdą wiosnę, a kied...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Owoce
,
śniadanie
,
Korzenne
,
Truskawki
Cannelloni ze szparagami. Jedz!
W tym roku celowo nie celowałam w książki kulinarne na Warszawskich Targach Książki Moje domowe półki wołają o litość, bo obciążone są ponad wszelką normę, a mniejsze i większe tomy stoją, leżą i się upychają. Taki los bibliofila. Postano...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Sosy
,
Makaron
,
Szparagi
Ryby, raki i szparagi. Smaki Wisły. Cztery Pory Roku
Smaki Wisły, Cztery Pory Roku to prospołeczny i edukacyjny projekt skierowany do blogerów i mediów kulinarnych oraz szefów kuchni. Swoim zasięgiem obejmuje całą Polskę. Program ma charakter interdyscyplinarny – łączy historyczne receptury ze współczesn...
Kuchennymi drzwiami
Szparagi w zalewie z białego wina. Słoik last minute!
Z końcem maja kończą się najlepsze szparagi. I nie ma co się oszukiwać, że jeszcze dalej będą takie pierwsze i takie młode Szparagi, odwrotnie niż inne warzywa zamykam w słoiki w środku, a nie na końcu sezonu. Aby jeszcze uchwycić ich mło...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
W słoiku
,
Szparagi
Rabarbar, rum i korzenna kruszonka. Drożdżowe ciasto na majowy podwieczorek
Oto bohater majowych podwieczorków mojego dzieciństwa. Puszyste drożdżowe ciasto z rabarbarem zerwanym z końca ogrodu. Zjadane co do okruszka. Jego zapach niósł się po wszystkich zakamarkach domu i wiercił dziurę w brzuchu małym łakomczuchom. Wi...
Kuchennymi drzwiami
Desery
,
Owoce
,
Rabarbar
Czerwcowa Piekarnia. Zaproszenie!
Drodzy, w czerwcowej Piekarni zadzieją się wspaniałe chleby! Razem z Elą z bloga W poszukiwaniu SlowLife mamy dla Was propozycję wyjątkowego chleba, który jest i ciekawym piekarniczym doświadczeniem i interesującym wypiekiem jednocześnie. No bo czy kto...
Kuchennymi drzwiami
Piekarnia Amber
Rzodkiewki w winie. Sezonowo od A do M
Rzodkiewki kocham od zawsze, a jako dziewczę małe uwielbiałam jeść je prosto z grządki. Jak każdy pewnie Dopiero co wyrwane z ziemi i opłukane pod strumieniem z pompy dziadkowej konstrukcji. Ostre i szczypiące, ale cudownie pyszne. Były długo wy...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Wino
,
Sezonowość od A do M
,
W słoiku
Kalarepa na parze z brązowym ryżem, ziołami i cielęciną. Majowa obfitość
Sobotnia wyprawa na bazar ograniczała się wyłącznie do zakupu młodych warzyw. Już wcześnie rano rozłożył się tam mój ulubiony Dostawca, rozkładając skrzynie i skrzynki z młodymi liśćmi, sałatami, ziołami i majowymi korzeniami. Coś jakby zielone ...
Kuchennymi drzwiami
Zioła
,
Na parze
Tarta z karmelizowaną botwiną. Warzywo z przyszłością
Zastanawiałam się niedawno, jak żyć się by dało bez buraków? Czy wyeliminowanie ich z diety odczułabym znacznie, czy dałabym radę Otóż nie bardzo, bo buraki są bardzo istotnym warzywem w mojej kuchni. Obejść się bez botwinowych zup, chłodników, ...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Sery
World Class. Polski finał konkursu 2017 i koktajl Zacoco!
Co począć, gdy tegoroczny maj raczy nas dość barową pogodą? Upalną atmosferę obiecuje otwarta dla publiczności rywalizacja 13 najlepszych, polskich barmanów – o przepustkę na finały światowego konkursu World Class w Meksyku. Ich zmagania można ś...
Kuchennymi drzwiami
Alkohole
,
Wydarzenia
Zupa z białych szparagów z wędzonym łososiem i różowym pieprzem. Jest maj!
Wyprawa na drugą stronę Wisły zajmuje mi najczęściej pół dnia. No bo najpierw po szparagi im wcześniej, tym lepiej. Wynoszą wtedy dopiero co zebrane z pola. Cieniutkie i chrupiące. Proszę od razu parę pęczków, wyciągam spod gumek szparag...
Kuchennymi drzwiami
Szparagi
Słoik Marka. Kuchnia z miłością
Basia zjechała zimą do Warszawy. Zeszłyśmy pół miasta, wspominając nasze studenckie czasy. Miasto zmieniło się bardzo od tamtych szalonych lat. Zaszłyśmy to tu, to tam. Na koniec wyjęła Basia dwa słoiki Marka. Kusząco wyglądające mięsko, połączo...
Kuchennymi drzwiami
Zioła
,
W słoiku
Snickers na zimny maj. Dla Niej
Przyjeżdża do mnie każdego maja. Taki nasz rytuał. Przywozi książki i dobrą energię. Przybywa z cieplejszej strefy i pyta mnie wzrokiem już na lotnisku dlaczego jest tak zimno? Powinna przywyknąć, że w Warszawie z reguły maj jest zimny w...
Kuchennymi drzwiami
Struan. Celtycki chleb w majowej Piekarni
29 września, w przeddzień święta św. Michała Archanioła, w zachodniej Szkocji każda rodzina piekła Struan Michael. Chleb, w którym znajdowały się różne ziarna zebrane w ciągu roku. Celtycki zwyczaj nakazywał, aby chleb upiekła najstarsza córka w...
Kuchennymi drzwiami
Bez kategorii
←
Poprzednia
12
13
14
15
16
Następna
→