Piszę ten przepis czwarty raz. Nigdy dotychczas mi się to nie zdarzyło.Kończę pisać przepis i tekst mi nagle znika. Może tym razem się uda. :( W tym roku przetwory robią mi się same.Nie odczuwam trudu, a spiżarnia się zapełnia. Ogórki mam już w komplecie, w różnych wariantach. Przepisy oczywiście będą na blogu. Zostały mi do zrobienia buraczki, patisony i grzyby.Ale z grzybami nie wiadomo jak będzie. Upały, susza w lesie straszna a deszczu zero.Zobaczymy.Dzisiaj chciałabym podać przepis na szybką paprykę bez pasteryzacji. Jest bardzo trwała i smaczna. Na 3kg oczyszczonej papryki: 3,5 litra wody 0,5 szkl octu 0,5 szkl cukru koper (same baldachy) 1 główka czosnku pieprz ziarnisty gorczyca ziele angielskie oliwa
Paprykę oczyściłam z pestek, umyłam i zostawiłam do obeschnięcia. Do dużego garnka wlałam 3,5 litra wody. włożyłam przyprawy, koper i czosnek.Wsypałam cukier i wlałam ocet . Gotowałam kilka minut a następnie włożyłam pokrojoną w ćwiartki paprykę.Gotowałam 25 minut. Wymyłam i wyparzyłam 8 słoiczków ( 500ml). Nakładałam paprykę i przyprawy,zalałam wrzącą zalewą, dokładnie zakręciłam i wystudziłam odwrócone do góry dnem.
Zaprawianie ogórków na zimę to u nas tradycja ale dopiero od kilku lat goszczą u nas również ogórki w zalewie musztardowej. Na początku była to forma eksperymentu lecz na dzień dzisiejszy jest to już całkowicie sprawdzony przepis.Składniki (proporcje):...
Za dużo ogórków w ogródku? A może lubisz ogórki kanapkowe? Przedstawiam bardzo fajny przepis, który ucieszy podniebienie w ciemny zimowy wieczór :-) Lekko pikantne ogórki, chrupiące i idealne do kanapek (ale też do wypełniania przekąsek, burgerów itp)....
Koniec maja to idealny okres by zbierać kwiaty czarnego bzu. Można z nich zrobić wspaniały leczniczy syrop, który nie tylko będzie lekarstwem ale i wspaniałym dodatkiem smakowym do herbaty, chłodnej wody latem (rewelacyjna lemoniada) ...
Bardzo jesienny, kremowy i subtelny dżem z dyni :). Ma dość intensywny, cynamonowo-pomarańczowy zapach, co dodatkowo uwydatnia walory smakowe dyni. Przygotowuje się go stosunkowo szybko, a z normalnej porcji składników wychodzi ilość dżemu taka, która ...
Jako dziecko nie lubiłam zapachu kwiatów czarnego bzu, tak samo jak zapachu kwitnącego głogu...Jednak z wiekiem wszystko się zmienia... także zapachy i smaki.Od kiedy spróbowałam tego syropu, nie wyobrażam sobie bez niego spiżarni.Najlepszy jaki piłam ...
Zwany ketchupem. Musiałem to dodać, bo nazwał tak to pewien mistrz z trzema gwiazdkami od którego mam ten przepis. Ogólnie mistrzów się nie poprawia, podobno, jednak ja nie byłbym sobą i trochę namieszałem.Sos ten zastosowanie ma mieć do hamburgerów, j...