Jak już kupiłam jarmuż nie mogłam nie spróbować z nim zupy - pięknie zielona, pyszna i bardzo sycąca, dzięki dodaniu ziemniaków i kaszy kuskus. Zielony kolor dodatkowo dzięki niewielkiej ilości brokuła (choć i bez niego byłby piękny). Polecam każdemu, kto jeszcze nie próbował (jak ja dotąd) jarmużu - dodatek innych warzyw, przypraw i ziół wzbogaca smak.
Składniki:6-7 dużych liści jarmużu (około 10-13dag)
4-5 średnich ziemniaków
1/4 selera
1 pietruszka
1/4 brokuła
niewielki kawałek pora
1 pęczek natki pietruszki
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku
8-9 łyżek kaszy kuskus
1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:Do garnka z wrzątkiem wrzucamy obrany seler, pietruszkę i por oraz trochę pieprzu, liść laurowy i ziele. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy aż będą miękkie. Gdy tak się stanie wyjmujemy seler, pietruszkę, por, liście i ziele angielskie.
Do garnka wrzucamy podzielony na różyczki, opłukany brokuł. Liście jarmużu płuczemy pod bieżącą wodą, wycinamy łodygi i kroimy drobniej. Dorzucamy do gotującej się zupy, po około 5 minutach całość blendujemy na krem. Zupę przyprawiamy do smaku, wlewamy olej, wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wsypujemy kaszę. Po kilku minutach, gdy kasza napęcznieje, całość ponownie blendujemy.