My Blueberry Corner by "jagodzianka"
Drożdżowa strucla z dżemem to wspaniałe ciasto na weekend do kawy, herbaty, kakao czy kompotu. Przygotowując drożdżowe ciasto nie Przeczytaj cały artykuł
Post spanDrożdżowa struc...
Stollen to wypchana bakaliami i orzechami niemiecka stucla drożdżowa pochodząca z Drezna. W trakcie dorocznego Stollenfest dreźnieńscy cukiernicy przygotowują gigantyczną, długą na kilka metrów i wysoką na kilkadziesiąt centymetrów, struclę. Stollen je...
Placuszki jogurtowe jagodowe ekspresowe! W sezonie placuszki można ozdobić świeżymi jagodami ;) A po sezonie podawać np. z dżemem jagodowym, bitą śmietaną lub dżemem z owoców leśnych. Placuszki jogurtowe jagodowe ekspresowe! Skł...
Są takie dni, kiedy chce się coś słodkiego, ale za bardzo nie ma kasy bo jest się przed Matki Boskiej Pieniężnej. Na szczęści moja spiżarnia kryje w swoich czeluściach jeszcze zapasy dżemów z aronii, więc jestem uratowana. Chciało ...
Stollen, czyli drożdżowa strucla z bakaliami, to ciasto typowo świąteczne. Pochodzi z Niemiec, a pierwsze wzmianki o nim pochodzą z ok. 1400 roku! Podobno jego kształt ma przypominać małego Jezuska, zawiniętego w pieluszki. Kiedyś przygotowywano...
Drożdżowa strucla z dodatkiem dyni w nietypowym kształcie. Smakuje i wygląda wspaniale. Jest nie tylko efektowną ozdobą ale również pysznym, świątecznym ciastem. Składniki Ciasto 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 1 jajko 1 zółtko 50 g masła ...
Ta strucla to lekko zmieniony i zapożyczony przepisz tej strony. Długo pozostaje świeża, choć znika w mgnieniu oka. Jest jednym z najlepszych ciast drożdżowych jakie zdarzyło mi się robić. Wyjdzie z każdym dżemem (byle nie rzadką galaretką) i za ...