Cześć =) Ostryga, to gatunek małża nitkoskrzelnego. Jest to mięczak jadalny, obecny w diecie człowieka co najmniej od starożytności. Ostrygi występują w Morzu Śródziemnym, w oceanach Atlantyckim i Spokojnym.
Tradycyjnie ostrygi spożywane są na surowo, podawane w połówkach muszli. Je się je w całości, spijając prosto z muszli ostrygę wraz z odrobiną słonego morskiego płynu, którzy towarzyszy jej w skorupce. Jako typowe dodatki stosuje się cytrynę, chrzan, pikantny sos chili, świeże zioła. Można ostrygi również, smażyć, zapiekać, marynować, a nawet grillować.
Ostrygi są cennym źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka oraz dobrym źródłem witamin, jodu, selenu oraz fluoru. Ponadto zawierają umiarkowane ilości żelaza, wapnia i magnezu oraz są najbogatszym w diecie źródłem cynku.
Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na ostrygi do szczecińskiej restauracji Rybny Targ nad Odrą. Ostrygi tam serwowane są dość kosztowne, ale całkowicie warte swojej ceny, gdyż rzadko spotyka się ostrygi podobnie dobrej jakości, duże, soczyste i o wyraźnym, a jednocześnie delikatnym, morskim smaku =)