Cześć =) Zanim jesień zadomowi się na dobre i przyjdzie czas na gęste, rozgrzewające zupy, Kasztanowa Kuchnia zaprasza dziś na lekką kapuścianą jarzynówkę, jeszcze na wspomnienie lata =)
Potrzebne będą:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 większa cebula
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2,5 litra wody
- mała główka białej kapusty
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 duży mięsisty dojrzały pomidor
- sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy
- pęczek koperku
Sposób wykonania:
1) W dużym garnku rozpuścić łyżkę masła i oliwy, zeszklić drobno posiekaną cebulę i na końcu zasmażyć ją lekko z pieprzem ziołowym.
2) Dodać wodę, kaszę, drobno pokrojoną kapustę, marchewkę, ziemniaki oraz przyprawy, gotować 15 minut.
3) Dodać sparzonego i obranego pomidora pokrojonego w drobną kostkę i gotować kolejne 10-15 minut.
4) Po wyłączeniu palnika dodać koperek i łyżkę masła w celu "wykończenia" smaku :)
Smacznego =)
Agnieszka