Mamy sezon na szparagi :) Warto rozejrzeć się po straganach i marketach, bo trwa on bardzo krótko.
Są to jedne z najzdrowszych warzyw, jednak po zerwaniu szybko tracą fitoskładniki (i smak), dlatego najlepiej zjeść je zaraz po zakupie.
Znalazłam informację, że najlepiej jest gotować szparagi na parze, ponieważ zwiększa to aktywność zawartych w nich przeciwutleniaczy aż o 30%.
Jednak dziś zdecydowałam się na zjedzenie ich na surowo.
Składniki:♥ 5 łodyg zielonych szparagów
♥ awokado
♥ duży ząbek czosnku
♥ 3-4 łyżki soku z cytryny
♥ sól i pierz
Wykonanie:Szparagi i awokado zmiksowałam w blenderze.
Dodałam zmiażdżony ząbek czosnku, sok z cytryny oraz przyprawy.
Wymieszałam i gotowe.
Pasta najbardziej smakuje mi z makaronem, ale nadaje się też do pieczywa , surówek lub jako dip.