Niezbyt często jemy bakłażany i nie należą one do naszych ukochanych warzyw (zdecydowanie wolimy cukinie), ale wczoraj trafiła się promocja (90centów/kg), więc kupiliśmy kilka sztuk. Zastanawialiśmy się co z nich upichcić i nie mogliśmy się zdecydować czy zapiec je w piekarniku, czy zrobić z nich coś jakby lazanię, czy po prostu poddusić na patelni. Stwierdziliśmy jednak, że zdrowiej będzie je przyrządzić w wersji duszonej i tak oto powstało leczo, curry, gulasz, sos... nie wiemy jaką nazwę nadać :)
Składniki:- 2 średniej wielkości bakłażany;
- 2 czerwone cebule;
- około 250g pieczarek;
- 2-3cm korzenia imbiru;
- 4 ząbki czosnku;
- 10 sztuk suszonych pomidorów (mogą być namoczone lub z oleju);
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 400g czerwonej fasoli z puszki;
- oliwa z oliwek do smażenia;
- 2 łyżeczki mielonego kuminu;
- 2-3 łyżeczki garam masala;
- suszone oregano, tymianek, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:Bakłażany kroimy w kostkę (nie za małą), solimy i odstawiamy na 15-20 minut. Następnie płuczemy z nadmiaru soli. Na rozgrzanej patelni lub w garnku podsmażamy grubo pokrojoną cebulą, dodajemy kumin, garam masala, starty imbir oraz czosnek. Wrzucamy pokrojone pieczarki i bakłażany. Dusimy wszystko pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory, koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie i dusimy kolejne 10-15 minut. Na koniec dorzucamy opłukaną fasolę i delikatnie mieszamy. Czekamy kilka minut, aż fasola się zagrzeje.
Danie można podać z ryżem, chlebem, kuskusem lub po prostu bez dodatków. Nam się zachciało spożyć je w towarzystwie ziemniaków :) Na wierzchu koniecznie spora garść natki pietruszki, którą uwielbiamy!
Chyba przekonaliśmy się do bakłażanów. Dziś robimy zapiekane z ryżowym farszem :)