Moja wariacja na temat sałatki nicejskiej. Sałatka nicejska tradycyjnie była przygotowywana na południu Francji dla rybaków wracajacych z połowów. Oryginalnie sałatkę robi się z grillowanym tuńczykiem, jajkiem, anchois, kaparami, czerwoną cebulą i czarnymi oliwkami, a podstawą jest sałata rzymska.
Składniki:
• mieszanka sałat
• 6-7 pomidorów suszonych, w oliwie
• 1 łyżka kaparów
• 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
• 3 jajka ugotowane na twardo
• 1/2 czerwonej cebuli
• 2 łyżki wymieszanych prażonych ziaren dyni i słonecznika*
• 1 łyżka prażonych orzeszków pini*
• 3 łyżki oliwy z pomidorów suszonych
* użyłam gotowej mieszanki prażonych orzeszków i ziaren z Bakallandu
Pomidory kroimy na pół, cebulę w piórka, a jajka na ćwiartki. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Mieszankę sałat wrzucamy do miski, dodajemy cebulę, pomidory i kapary. Na wierzch kładziemy jajka, tuńczyka i posypujemy prażonymi ziarnami i orzeszkami. Na koniec polewamy oliwą z pomidorów. Podajemy z dobrym pieczywem.