Pozostając przy deserach i myśląc o zbliżających się Świętach postanowiłam przetestować nowy pomysł - mini serniczki różane, zwane też serniczkami "na raz".
Zrobiłam dwie wersje - serniczki różane i serniczki waniliowo-cynamonowe. Serniczki są bez spodu, słodzone ksylitolem, więc mogą śmiało aspirować do ciasta fit ;)
W tym poście podzielę się przepisem na serniczki różane.
Składniki na 6-7 porcji:
• 250 g. twarogu sernikowego
• 1 jajko
• 1/3 szklanki ksylitolu
• 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki wody różanej
• 1 łyżka konfitury z płatków róży + odrobina do położenia na wierzch
Sposób przygotowania:
Twaróg sernikowy, ksylitol oraz mąkę mieszamy mikserem, aż składniki połączą się. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Dodajemy wodę różana i konfiturę z płatków róży, mieszamy dokładnie łyżka.
Formy do muffinów wykładamy papilotkami, które wypełniamy masą sernikową. Serniczki pieczemy przez ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.