Pierogi z serem feta i szpinakiem
Ciasto:
ok. 2 szkl. mąki
jajko
szczypta soli
ok. 1/2 szkl. ciepłej wody
Farsz:
ok. 50 dag mrożonego szpinaku
cebula
20 dag sera feta
2 ząbki czosnku
pieprz
odrobina oliwy lub masła
Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać rozdrobniony czosnek i zamrożony szpinak. Podgrzewać wszystko na patelni, aż do odparowania wody. Zdjąć patelnię z ognia, dodać pokrojoną w kostkę fetę, wymieszać i doprawić pieprzem. Z podanych składników na ciasto, zrobić na stolnicy jednolite i gładkie ciasto. Powinno być one miękkie i elastyczne, konsystencję należy regulować dosypując mąki lub dolewając wody. Następnie ciasto rozwałkować na cienki placek. Szklanką wykrawać krążki, na każdy nakładać farsz, złożyć w pół i dokładnie zlepić. Ugotować w osolonym wrzątku (po wypłynięciu ok. 3 minuty) i odcedzić na sicie lub wyjąć łyżką cedzakową.