Muszle ze szpinakiem i kurczakiem. Proste i mega smaczne.

Składniki na 4 porcje:
- 300 g piersi z kurczaka
- 300 g rozmrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 150 g fety
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml wina
- sól
- świeżo mielony zielony pieprz Appetita
- starty ser pecorino romano do posypania gotowego dania
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 400 g suchych muszli makaronowych (ja wykorzystałam tutaj bardzo dobrej jakości Conchiglioni Tesco Finest
- możesz, tak jak ja polać muszle sosem szpinakowym z gorgonzolą, przepis znajdziesz tutaj
Piersi kurczaka umyj, osusz i zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Fetę również pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek i smaż, aż cebula będzie miękka. Dodaj zmieloną pierś z kurczaka, zamieszaj i smaż około 10 min., dodaj szpinak i smaż około 5 min., dodaj wino i jak odparuje alkohol, dodaj fetę, zamieszaj i jak feta się rozpuści dopraw solą i zielonym pieprzem.

Przygotuj muszle. Zagotuj ok. 4 l osolonej wody, wrzuć muszle i gotuj około 15 min. odcedź i zostaw do wystygnięcia. Następnie napełnij farszem szpinakowo-kurczakowym muszle i zapiekaj 15 min. w temperaturze 190 stopni, jeśli będą lekko twardawe to przytrzymaj je kilka minut dłużej w piekarniku.
Podawaj posypane serem pecorino romano, najpyszniejsze są z sosem szpinakowym z gorgonzolą.