Co na letnie śniadanie? Albo na lekki obiad? Placuszki z owocami! Uwielbiaaaam je :)
Tym razem postanowiłam zrobić placki "serowe", które jadłam jeszcze przed przejściem na weganizm i bardzo lubiłam. Jednak w tym przepisie oczywiście nie znajdziecie sera...ponieważ zastąpiłam go tofu. Jednak placki smakują niemalże identycznie jak te, których smak pamietam jeszcze sprzed 2 lat ;) Idealnie komponują się z letnimi owocami! Spróbujcie koniecznie!
"SEROWE" PLACKI Z TOFU Z OWOCAMI
2 porcje
180g naturalnego tofu
3/4 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki ksylitolu/erytrolu/syropu klonowego
3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
sok z 1/2 cytryny
Tofu odsączamy z zalewy, przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny i mleko roślinne i następnie blendujemy na gładką masę. Następnie do miski dodajemy przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, ksylitol/erytrol/syrop klonowy, ekstrakt z wanilii i sól i dokładnie mieszkamy. Rozgrzewamy patelnie i na małym ogniu pod przykryciem smażymy placuszki do momentu aż wierzch sie zetnie (bez tłuszczu jeśli macie dobrą patelnie, a jeśli jej nie ufacie - użyjcie odrobinę oleju kokosowego ;)) - 1 placek = ok. 2 łyżki ciasta. Delikatnie przewracamy placki i smażymy jeszcze 3-4 minuty już bez przykrycia. Podajemy ze świeżymi owocami. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)