Bardzo często jem na śniadanie owsiankę. Jeśli Wy też, to dzisiaj mam dla Was propozycję, która na pewno się Wam spodoba, a jest to pieczona owsianka! Bardzo lubię tę formę owsianki :) Niestety trzeba poczekać na nią nieco dłużej niż na gotowaną owsiankę, ale zdecydowanie warto! A w miedzyczasie zawsze można zająć się czymś innym ;) Przepis na owsiankę który prezentuje poniżej dostarczy nam wszystkich niezbędnych makroskładników - węglowodanów (płatki owsiane), białka (wegańska odżywka białkowa) oraz tłuszczu (masło orzechowe) więc stanowi bardzo zdrowe śniadanie, a do tego jest sycąca i pyszna!
Lubicie pieczone owsianki? Jak często takie jecie? ;)
PIECZONA OWSIANKA KAKAOWO-ORZECHOWA
1 porcja
45g płatków owsianych górskich (w razie potrzeby certyfikowanych bezglutenowych)
80-100ml mleka roslinnego (użyłam owsianego)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C. W misce łączymy płatki, odżywkę białkową oraz proszek do pieczenia, następnie dolewamy mleko roślinne. Do naczynka żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia lekko przesmarowanym olejem wykładamy połowę masy, następnie na środek nakładamy masło orzechowe i przykrywamy pozostałą masą. Wkładamy owsiankę do piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją z piekarnika, pozostawiamy w formie na ok. 3-5 minut, a następnie wyjmujemy z formy i ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia. Upieczoną owsiankę wykładamy na talerz i jemy ;) Smacznego! ;)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)