Kolejny post z rzędu poświęcony owsiance? Taaaak...ale wiecie, że je uwielbiam i mogłabym jeść codziennie na śniadanie ;) Tym razem mam dla Was tradycyjną, gotowaną owsiankę. No, może nie taką bardzo tradycyjną, bo dodałam do niej lucumę! A co to w ogóle jest "lucuma" - zapytacie. Otóż, sproszkowana lucuma pozyskiwana jest z suszonych i roztartych owoców drzewa Pouteria lucuma występującego w rejonie Andów. Lucumę określa się mianem „Złota Inków”. Sproszkowane owoce są zdrową alternatywą dla słodzików i cukru. Zawierają naturalnie występujące cukry, witaminy z grupy B i składniki mineralne. Charakteryzują się doskonałym smakiem i niskim indeksem glikemicznym. Z własnych obserwacji mogę też dodać, że świetnie smakuje w owsiance - nieco ją zagęszcza i nadaje lekko karmelowy posmak :)
OWSIANKA Z LUCUMĄ
1 porcja
60g płatków owsianych górskich (w wersji bezglutenowej - płatków certyfikowanych)
1 szklanka wody
1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
ulubione dodatki do owsianki :)
W rondelku zagotowujemy wodę i gdy będzie wrzeć dodajemy płatki i gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut aż wchłoną całą wodę, następnie dolewamy mleko, zwiększamy nieco ogień i gotujemy do momentu zagotowania, a następnie jeszcze ok. 2-3 minuty. Przykrywamy garnek pokrywkę i pozostawiamy owsianke na noc. Rano podgrzewamy ją ponownie (przez noc zgęstnieje! :)) i dodajemy lucumę. Przekładamy do miseczki i jemy z ulubionymi dodatkami, ja wybrałam czekoladę i banana <3 :) Smacznego!
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)