Co zabrać ze sobą do jedzenia, gdy tak pięknie świeci słońce? Do głowy przychodzi sałatka. Niestety, wciąż brakuje mi naszych świeżych warzyw, ale póki co można pokombinować z tym co jest aktualnie dostępne. Sałatka bardzo łatwa i szybka w wykonaniu, bez majonezu, czy innych niezdrowych i wysokokalorycznych dodatków.Składniki:
- kilka liści sałaty lodowej
- 1/2 zielonego ogórka
- około 100 g sera twarogowego typu włoskiego (można użyć oczywiście innego)
- trochę posiekanego koperku
- ocet jabłkowy
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, suszona cebulka
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, osuszamy. Sałatę rwiemy na małe kawałki, a ogórka i ser kroimy w kostkę.
W kubeczku lub miseczce mieszamy koperek, przyprawy, łyżkę octu i łyżkę oliwy.
Możemy wymieszać dressing ze składnikami od razu, albo wykorzystać tak jak ja dodatkowy pojemniczek dołączony do zestawu.
Sałatka jest bardzo wygodna w jedzeniu poza domem, nie "puszcza" soku przez co po kilku godzinach w torebce nic nie pływa i wciąż cieszy smakiem, nie ma tam kapiącego sosu, czy kruszących się grzanek.